7 tipp, hogy vetélés után helyre kerülj lelkileg

7 tipp, hogy vetélés után helyre kerülj lelkileg

Címlap / Életmód / Egészség / 7 tipp, hogy vetélés után helyre kerülj lelkileg

Bár a vetélés tabutémának számít a társadalomban, a statisztikák szerint a magzatok nyolcada nem éli meg a várandósság 12. hetét. Ez azt jelenti, hogy amennyiben vetélésen vagy túl, rengeteg sorstársad akad szerte a világban – jó részükről nem is sejted, min mennek keresztül! Íme, egy kis segítség, hogy túl legyél a nehezén.

Hagyd magad gyászolni!

Egy baba elvesztése azért óriási veszteség, mert tulajdonképpen úgy érzed, hogy a jövőd halt meg. Már láttad őt a karjaidban, totyogóként, az iskolában és talán felnőtt fejjel is.

Fogadd el, hogy ezt a helyzetet még nagyon erős lelki alkattal is nehéz kezelni.

Sírj, kiabálj, vezesd le minél hatékonyabban a felgyülemlett keserűséget!

Ne hibáztasd magad!

Szinte minden nő saját magát hibáztatja, amiért elmegy a baba. Hiszen olyan nyilvánvalónak tűnik, hogy ami a testedben zajlik, azért felelős vagy!

A vetéléssel viszont messze nem ez a helyzet: az orvostudomány mai állása szerint a lehetséges okok egy részére még mindig nem derült fény.

A szakértők gyanítják, hogy sokszor a kicsi kromoszómáinak rendellenessége gátolja az életben maradását.

Beszélj róla!

A vetélés annyira belső dolog, hogy úgy érezheted, senkinek semmi köze hozzá, s egyébként sem segíthetnek a felépülésben.

Ez azért tévedés, mert a feszültség oldásához mindenképpen hozzájárul, ha kibeszéled magadból a dolgot.

A párodon, a családodon és a barátaidon kívül internetes közösségek is várnak, amelynek tagjai pontosan ugyanazon mennek keresztül, mint te.

Ne siesd el!

A vetélés feldolgozásának folyamatát nem lehet felgyorsítani, mint ahogy a fizikai regenerálódást és az újabb próbálkozást sem. Hagyd, hogy a veszteség természetes tempóban üljön el benned!

Érezni fogod, mi a tökéletes időpont a babaprojekt folytatására – ne azért vágj bele, mert be akarod bizonyítani magadnak, hogy képes vagy a kihordására!

Adj időt a testednek!

A méhed szöveteinek regenerálódniuk kell ahhoz, hogy a ciklusod visszaálljon a normális kerékvágásba, valamint képessé váljon egy újabb megtermékenyített petesejt beágyazására.

Az általános orvosi ajánlás szerint a vetélést követő negyedik peteérés már alkalmas lehet a gyermekvállalásra, de erről persze kérdezd meg a dokidat!

Találkozz a barátaiddal!

A vetélésen átesett nőket nem maga a sajnálatos esemény sodorja gyakran a depresszió szélére, hanem az azt követő magányos önmarcangolás.

Igenis jogod van hozzá, hogy jól érezd magad, sőt: a lelkednek kifejezetten szüksége van a pozitív élményekre!

Bátran találkozz a barátaiddal, menj el edzeni, s tegyél meg mindent, hogy jobban érezd magad a bőrödben!

Gondolj arra, hogy még simán lehet babád!

Nem minden terhesség végződik vetéléssel. Következő alkalommal bizonyára benned lesz a félsz, hogy megismétlődhet a tragédia, de ne ess kétségbe: beszélj nyíltan az orvosoddal az aggodalmadról!

Jó, ha tudod: általában csak 3-4 egymást követő vetélés után szoktak olyan vizsgálatokat végezni, melyek a kihordási képességre irányulnak.

Előfordulhat, hogy a vetélés terhét képtelen vagy egyedül elbírni lelkileg. Amennyiben ez a helyzet, ne tartsd magad gyengének: sok nő fordul pszichológushoz a tragédiát követő hetekben, aki szakszerű segítséget nyújt a veszteség feldolgozásában.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!