3 mennyei zöldséges recept - nem csak vegetáriánusoknak

Írta: ,

Ha a zöldségeket nem csak saláta részeként szereted fogyasztani, és szívesen kísérletezel a konyhában, kattints! Cikkünkben kipróbált recepteket találsz.

Tócsni édesburgonyából

A hagyományos tócsni nem kimondottan diétás étel, ám annál finomabb – főleg annak, aki kedveli a magyaros konyha ízvilágát. Bátran állítjuk, hogy édesburgonyából készült változata amellett, hogy sokkal egészségesebb, legalább olyan ízletes, mint az eredeti, ráadásul nagyon gyorsan elkészítheted.

Hozzávalók (2 főre):

  • 2 közepes édesburgonya,
  • 2 tojás,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt,
  • só, bors,
  • 2-3 evőkanál kókuszolaj.

Recept:

A megtisztított, meghámozott édesburgonyát reszeld le nagylyukú reszelőn, adj hozzá egy csipet sót és borsot ízlés szerint, préseld hozzá a fokhagymát is. Verd fel a tojásokat és a liszttel együtt add a többihez. Alaposan keverd át az egészet, és hagyd állni 10-15 percig. Ha túl hígnak találod, lisztet adhatsz még hozzá. Közben egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, majd a masszából a kezeddel vagy evőkanállal kis halmokat formálva óvatosan tedd az olajra, és alacsonyabb lángon süsd mindkét oldalukat, egészen addig, míg aranybarnák lesznek. Fogyaszthatod joghurtba mártogatva, főzelékkel, vagy akár köretként is.

Rakott padlizsán

A padlizsán is a sokrétűen felhasználható, kalóriaszegény zöldségek közé tartozik, nem csak krém, saláta vagy köret, de akár olyan mennyei egytálétel is készíthető belőle, mint amilyen a rakott padlizsán.

 

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 5 tojás,
  • 200 g bulgur,
  • 150 g sajt,
  • 1 nagy pohár tejföl,
  • 2 evőkanál kókuszolaj,
  • só, bors.

Recept:

A vöröshagymát kockázd fel, majd serpenyőben a kókuszolajon süsd üvegesre, sózd meg, és add hozzá a felszeletelt padlizsánt is. Együtt pirítsd őket, míg a padlizsán kicsit összeesik, és megpuhul. Közben főzd meg a tojásokat, és tedd fel a bulgurt is főni – egy rész bulgurhoz adj két rész sós vizet. Ha mindez megvan, egy hőálló tál alját kend ki kókuszolajjal, majd egymás mellé helyezd el a padlizsánszeleteket, kend meg tejföllel, tedd rá a tojásokat is, következő rétegnek pedig a bulgurt. Addig rétegezd a rakott hozzávalóit, amíg el nem fogynak, a legfelső réteget kend meg tejföllel, és szórd meg reszelt sajttal, és már mehet is a sütőbe. 180 fokon kb. fél óra alatt kész.

Cukkini fasírt

Ha valamilyen fasírt jellegű ételt készítenél hús nélkül, remek alternatíva lehet a cukkini fasírt, mely amellett, hogy kalóriaszegény és csupa jó szénhidrátokat tartalmaz, sütőben sülve még zsírtartalma is alacsony. Bármilyen diétába könnyedén beilleszthető, ínycsiklandó fogás.

Hozzávalók (2 főre):

  • 1 cukkini,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál kókuszolaj,
  • 50 g zabpehely,
  • só, bors,
  • 100 g tönkölykorpa,
  • 20 g lenmag.

Recept:

A megtisztított cukkinit reszeld le nagylyukú reszelőn, majd sózd le, és hagyd állni 5-10 percet. Ha ez megvan, egy szűrő segítségével nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet, majd öntsd egy tálba, és keverd hozzá a tojást és a zabpelyhet. Közben mikróban olvaszd fel a kókuszolajat, és szintén add a masszához, ízesítsd borssal is. Hagyd állni az egészet néhány percig, közben keverd össze a tönkölykorpát a lenmaggal, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Ha mindez megvan, formálj golyókat a masszából, forgasd meg a korpában, és sorakoztasd fel a sütőpapírra. Kb. 20 perc alatt készre sütheted, melegen és hidegen is finom.

Képek forrása: 1/3