Életmód / Receptek / Táplálkozás

Édes, krémes jeges kávék: így készítsd el otthon

Édes, krémes jeges kávék: így készítsd el otthon

A presszókávé hívői szerint a jeges kávé már amolyan szentségtörésnek számít, de szerintünk meg akinek nem tetszik a jeges, krémes, édes finomság, az ne igya. A többieknek meg itt vannak a tippjeink, amikkel otthon is elkészítheted, és ízletesebbé teheted az élénkítő finomságot.

Hűvös klasszikus

A klasszikus jegeskávé csak egyszerű fekete kávéból és sok-sok jégből áll – a tengerentúli kávéboltokban ezt adják, amikor ice coffee-t kérsz.

Idehaza népszerűbbek a kicsit édesebb, krémesebb változatok, így még egy egyszerűbb jeges kávéba is kerülhet például tejszín vagy sűrített tej.


Barackos, mézes és dinnyés: 3 limonádé recept


Ha cukrot is szeretnél hozzá adni, akkor azt még a fekete kávéban oldd fel, azelőtt, hogy a tejszínt vagy a jégkockákat az italhoz adnád, de persze édesítés nélkül is fogyaszthatod az italt.

Ebben a klasszikus fekete kávéban megmarad a kávé igazi íze, mégis frissítő, krémes finomságot kapsz.

Kávés tejshake

Ez a finomság már közelebb áll egy süteményhez, mint egy kávéhoz, de még mindig a latte ismerős ízével kecsegtet, miközben tökéletes hűsítő egy forró nyári napon.

Főzd le az eszpresszót, majd öntsd fel hideg tejjel, végül pedig még néhány jégkockát is dobd az italba. A jeges kávét töltsd turmixgépbe, és habosítsd fel, egyúttal zúzd is össze a jeget.

Töltsd mutatós pohárba az italt, ha pedig szeretnéd, és nem diétázol, még friss tejszínhabbal is megkoronázhatod a délutáni édességedet. Érdemes egy szívószálat szúrni a habba, hogy könnyebb legyek kiinni az italt.

Az izgalmas levendulás

A jeges kávék egyik merészebb változata ez a mézes, levendulás latte, aminek az elkészítéséhez levendulaszirupot is használhatsz, de forralhatsz szárított levendulát is egy kevés vízben, amit aztán leszűrve felhasználhatsz az instant kávé elkészítéséhez.

A levenddulás jeges kávét érdemes felönteni tejjel, és cukor helyett mézzel édesíteni, mert ez sokkal jobban passzol a levendula friss, karakteres ízéhez.

A levendulás tejeskávéba jégkockákat, de akár fagyasztott tejszínt is tehetsz, ha krémesebb italt szeretnél.

Isteni karamellel

A karamellás jeges kávé sok gyorsétterem kedvence, de te magad is elkészítheted: a karamellszószhoz olvassz cukrot egy darabka vajjal és egy kevés sűrített tejjel.

Nem kell megvárnod, míg a cukor barnulni kezd, már a folyamat elején az összes összetevőt a tűz fölé teheted.

Így a cukor előbb felolvad a zsiradékban, de ha tovább melegíted, elkezd majd karamellizálódni. Így, amikor a színe már arany árnyalatú, azonnal elzárhatod alatta a lángot, és biztosan nem égeted oda.

A karamellszószból kerülhet a jeges kávéba is, de az ital tetejére nyomott tejszínhabra is csurgathatod az édes szószt.

Fagylalttal az igazi

Szintén egy egyszerű, klasszikus változat, amire valószínűleg még azok sem tudnak nemet mondani, akik elvből a jeges kávé ellen vannak.

Bármelyik jeges kávé változatot gazdagabbá, krémesebbé teheted egy adag fagylalttal, de egyszerűen forró eszpresszót is önthetsz az előre csészékbe rakott fagylaltokba.

A legfinomabb vaníliával, de érdemes kipróbálni csokoládéval is, akik pedig szeretnek kísérletezni, azok ne hagyják ki a kókuszos, vagy akár punccsal ízesített fagylaltokat sem, amelyek szintén édessé és krémessé tehetik a frissen főzött fekete kávét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást