Döntési fáradtság, avagy fáradt aggyal rossz döntéseket hozhatunk

Döntési fáradtság, avagy fáradt aggyal rossz döntéseket hozhatunk

Címlap / Életmód / Lélek / Döntési fáradtság, avagy fáradt aggyal rossz döntéseket hozhatunk

Akaraterőnket tápláló energia forrásunk bizonyos szintig enged bennünket hatékony döntéshozásra és választásra. Hihetetlen, de a döntéshozás is fárasztó, egy idő után kimerül az akaraterőnk és már nem leszünk képesek újabb választásokat eszközölni. Ekkor jelentkezik a döntési fáradtság.

Ne úgy képzeljük el, mint amikor fárasztó edzés után jártányi erőnk nem marad; a fáradtság ez esetben úgy mutatkozik meg, hogy a döntések fokozatosan lesznek egyre nehezebbek, minden egyes döntés elfárasztja az agyat és a következő választás már nehezebben megy.

Mi történik, ha fáradtan hozunk döntéseket?

Hajlamosak vagyunk ilyenkor végig sem gondolva a következményeket, hirtelen döntést hozni vagy épp ellenkezőleg, elkerülni a döntéshozást. Hosszú távon egyik sem a legjobb megoldás, sokkal jobb, ha előre gondolkodunk és próbálunk spórolni mentális energiánkkal.

Candice Picard/unsplash.com

Bármennyire furcsán hangzik is, érdemes minimalizálni a döntések számát, legyen szó akár nagyobb horderejű vagy kisebb jelentőségű választásokról, mint például kitalálni a reggeli outfitet vagy a hétvégi ebédet. Mark Zuckerberg nem véletenül hord szinte mindig szürke pólót, állítólag így elkerüli, hogy nap mint nap azon tanakodjon, hogy reggel mit vegyen fel, így erre a döntésre más nem is kell energiát fordítania. 

A döntések időpontja is számít

Valóban sikeresen csökkentjük döntéseink számát, ha előre kialakítunk néhány rutint, így kiiktatva a sok apró választásra fordított energiafelhasználást. Segít, ha lefekvés előtt kikészítjük a másnapi ruhát és végig gondoljuk, mit fogunk reggelizni, milyen teendőink lesznek a nap folyamán. Ha már a reggelit említettük: nagyon fontos a nap első étkezése, innen nyerünk energiát, amelyből akaraterőnk is táplálkozik. Ha szeretnénk használni a fejünket, nem hagyhatjuk ki a reggelit.

Érdemes a délelőtt folyamán meghozni minden fontosabb döntést, ekkor még frissek vagyunk.

A nehezebb feladatokat is megéri a nap első felére csoportosítani. A nap végén már mentálisan is elfáradunk, ilyenkor jobb csak a rutinszerű feladatokkal foglalkozni, amelyek nem igényelnek sok gondolkodást.

A jó döntéshozó nem annak születik, hanem képes beosztani az energiáját és tudja, mely döntésre mennyit érdemes felhasználni. Olyan szokásokat vesz fel, amelyek segítenek gondolkodás nélkül rutinszerűen elvégezni az egyszerűbb feladatokat és kerüli a helyzeteket, amikor túl sok választási lehetősége adódik. A nehéz döntésekre pedig rákészül és igyekszik kipihenten, energikusan hozzáfogni.

A fontos kérdésekben való döntést egészen biztosan nem hozzuk meg elhamarkodottan és fáradtan, így érdemes egy kis önismeretet is gyakorolni és inkább elkerülni a döntéshozást, ha tudjuk, hogy nem vagyunk mentálisan a topon. Inkább vállaljuk a döntés elnapolása miatt, hogy lemaradunk valamilyen lehetőségről, mint hogy meggondolatlanul és hirtelen rossz döntést hozunk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást