Döntési fáradtság, avagy fáradt aggyal rossz döntéseket hozhatunk

Döntési fáradtság, avagy fáradt aggyal rossz döntéseket hozhatunk

Címlap / Életmód / Lélek / Döntési fáradtság, avagy fáradt aggyal rossz döntéseket hozhatunk

Akaraterőnket tápláló energia forrásunk bizonyos szintig enged bennünket hatékony döntéshozásra és választásra. Hihetetlen, de a döntéshozás is fárasztó, egy idő után kimerül az akaraterőnk és már nem leszünk képesek újabb választásokat eszközölni. Ekkor jelentkezik a döntési fáradtság.

Ne úgy képzeljük el, mint amikor fárasztó edzés után jártányi erőnk nem marad; a fáradtság ez esetben úgy mutatkozik meg, hogy a döntések fokozatosan lesznek egyre nehezebbek, minden egyes döntés elfárasztja az agyat és a következő választás már nehezebben megy.

Mi történik, ha fáradtan hozunk döntéseket?

Hajlamosak vagyunk ilyenkor végig sem gondolva a következményeket, hirtelen döntést hozni vagy épp ellenkezőleg, elkerülni a döntéshozást. Hosszú távon egyik sem a legjobb megoldás, sokkal jobb, ha előre gondolkodunk és próbálunk spórolni mentális energiánkkal.

Candice Picard/unsplash.com

Bármennyire furcsán hangzik is, érdemes minimalizálni a döntések számát, legyen szó akár nagyobb horderejű vagy kisebb jelentőségű választásokról, mint például kitalálni a reggeli outfitet vagy a hétvégi ebédet.

Mark Zuckerberg nem véletenül hord szinte mindig szürke pólót, állítólag így elkerüli, hogy nap mint nap azon tanakodjon, hogy reggel mit vegyen fel, így erre a döntésre más nem is kell energiát fordítania. 

A döntések időpontja is számít

Valóban sikeresen csökkentjük döntéseink számát, ha előre kialakítunk néhány rutint, így kiiktatva a sok apró választásra fordított energiafelhasználást. Segít, ha lefekvés előtt kikészítjük a másnapi ruhát és végig gondoljuk, mit fogunk reggelizni, milyen teendőink lesznek a nap folyamán. Ha már a reggelit említettük: nagyon fontos a nap első étkezése, innen nyerünk energiát, amelyből akaraterőnk is táplálkozik. Ha szeretnénk használni a fejünket, nem hagyhatjuk ki a reggelit.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást