Ez a 4 dolog észrevétlenül károsítja a tüdődet a lakásodban

Ez a 4 dolog észrevétlenül károsítja a tüdődet a lakásodban

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a 4 dolog észrevétlenül károsítja a tüdődet a lakásodban

Minden szervünk egészségére ügyelni kell, de van néhány olyan is, ami kiemelt figyelmet érdemelne. Manapság rengeteg szennyezés éri a levegőt, hiszen egy forgalmas városban sok autó közlekedik, de már az is nagyon káros, ha valaki szabálytalanul eléget a kertjében olyan tárgyakat, amit egyébként sem lenne szabad. Azonban talán te sem tudtad, de még a saját lakásodban is vannak olyan dolgok, amelyek károsítják a tüdőd egészségét!

1/4 Fehérítő folyadék

Az olyan tisztítószerek, mint a fehérítő, a klór vagy éppen az ammónia nagyon károsak lehetnek a tüdődre nézve, ha asztmával vagy krónikus légúti betegséggel küzdesz.

Sőt, már az is bebizonyosodott, hogy gyakori használat esetén előidézheti az asztmát olyanoknál is, akiknek előtte nem voltak ilyen gondjaik.

Sokan gondolják azt, hogy a lakásban minden baktériumot el kell pusztítani, és ezt csak erős tisztítószerekkel lehet hatékonyan megtenni, de valójában a legtöbb esetben már a szappanos víz is szuperül felveszi velük a küzdelmet.

Ha mégis kénytelen vagy erős kémiai vegyszereket használni, mindig figyelj arra, hogy nagyon sok vízben oldd fel őket!

2/4 A szőnyeg

A lakásban található szőnyegek sokkal több port szívnak magukba, mint például egy laminált padló.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy azokban a családi otthonokban, ahol sok por volt, sokkal többen szenvedtek asztmában és/vagy nehezebben tudtak lélegezni.

Azáltal ugyanis, hogy végigsétálsz a szőnyegen, a különböző porszemcsék kikerülnek a levegőbe, te pedig észrevétlenül belélegzed őket.

Persze ettől még nem lesz bajod, hiszen az utcán is rengeteg por éri a tüdődet, ám szakértők szerint érdemes különös tekintettel lenni a szőnyegekre, ha van a családban kisgyerek, aki gyakran játszik ezen ülve. Az ő tüdejét ugyanis jobban irritálhatja a por, mint a tiédet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást