Család / Életmód

8 dolog, amit taníts meg a gyerekednek, mert a suliban nem fogják

8 dolog, amit taníts meg a gyerekednek, mert a suliban nem fogják

Vagy ha tanítják, akkor nem feltétlenül annyira alaposan, amennyire kellene. Nem akarunk pálcát törni sem az oktatás, sem a pedagógusok felett, hiszen az egész problematika nagyon összetett – és nincs két egyforma ember, vagy éppen tematika. Na de mik azok a témák, amiket otthon is muszáj átbeszélnetek?

Az egészség nem csak tananyag

A gyerkőcök elvétve hallhatnak a biológiáról, osztályfőnöki órán talán még a testük működéséről is, de sajnos ez az infó elenyészően kevés. A testnevelés órák sem feltétlenül arra hivatottak, hogy megszerettessék a gyermekekkel a mozgást, így te vagy az, akinek példát kell mutatnia.

Igen, jól látod, nem elég, ha mesélsz az egészséges életmód alapelveiről, vagy a mozgás fontosságáról, mert ez így hiteltelen.

A kutatások alátámasztják, hogy messze nem a genetika, sokkal inkább az életmód az, ami meghatározza a gyermekek testsúlyát, alkatát.

Annak érdekében, hogy elkerüljétek a komolyabb betegségeket, és gyermekednek a megaláztatásokat se kelljen elviselnie, beszélnetek és tennetek kell az egészségetekért. A jó példa minden esetben, de itt különösen fontos!

Hogyan kell bánni a pénzzel

A gyermekek megtanulják a főbb matematikai műveleteket, de sajnos nem feltétlenül sajátítják el általa azt a logikát, ami a későbbi élethez nagyon is szükséges lenne.

Emiatt neked kell erre időt szánnod, meg kell mutatnod neki, hogyan tud bánni a pénzzel. Fontos, hogy megtanuljon tartalékolni, értékelje a fizetőeszközt, hiszen arra valahogy szert is kell tenni.

Természetes, hogy mindig és mindent meg akarsz adni a gyermekednek, de attól még nem fog tudni jól gazdálkodni, hogy önként kiszolgálhatja magát a családi kasszából.

Bezzeg, ha beoszthatja a zsebpénzét, vagy kap párszáz forintot az otthoni segítségnyújtásért!

Amennyiben időnként feladhatja a csekkeket, esetleg elmagyarázod neki, miként is üzemelnek a bankok, a hitelek, nálatok hogyan működik a háztartás, akkor máris rengeteget segítettél.

A védekezés tényleg nagyon fontos

Senkinek sem kell bemutatni, milyen az, amikor az osztályfőnök, vagy éppen egy ismeretlen szakértő próbálja elmagyarázni a kuncogó csapatnak, „milyen is a szex”.

Természetesen ebből a lehető legkevesebb infó jut el a gyermekekig, aminek aztán totális káosz, félinformációk és interneten való válaszkeresés a vége. Nem könnyű felvilágosítani a csemetéket, ez tény, főleg nem azt az apróságot, aki tegnap még szinte csecsemő volt.

De egyszerűen muszáj, mégpedig pironkodás nélkül, hogy később is legyen mersze kérdezni!

A védekezés létfontosságú, hiszen egy nem várt terhesség örökre megváltoztathatja az életét mindkét nemnek.

Ugyanígy lényeges arról is beszélned neki, mit kell tenni erőszak esetén (legyen szó lelki, vagy testi bántalmazásról).

Hogyan érdemes kezelni a másságot

Ez már csak azért is nehéz téma, mert a legtöbbször még a szülők sem túl elfogadóak, a legtöbb felnőttben ott bujkál az előítélet – függetlenül attól, hogy ez politikai nézeteknek, vagy egészen másnak köszönhető.

Sajnos hatalmas hiba ezeket a gyermekekbe is beleültetni! Márpedig óhatatlanul is sikerül, az iskolában gyakorlatilag mindenért járhat csúfolás.

Ezt a hibát jó lenne már otthon kivédeni, meg kell tanítani a gyermekeket arra, hogy mindenki más, de ez nem baj, kifejezetten jó dolog.

És arra is szükséges lenne megtanítanotok a csemetét, hogyan lehet kezelni a gúnyolódást.

Mert az előítéleteket szívesen alkalmazó embernek egészen addig nincs baja ezzel a felfogással, amíg nem a gyermekét éri légből kapott vád miatt megaláztatás…

A KRESZ nem csak a sofőröknek fontos

Megdöbbentő módon sokszor a középiskolások sincsenek tisztában azzal, hogyan is működik a KRESZ, milyen alapvető tudnivalókat kell elsajátítani a gyalogos közlekedés, illetve a biciklizés során.

Ez az állapot gyakran egészen addig fennáll, amíg a gyermek ki nem tűzi célként a jogosítvány megszerzését – márpedig ekkor már kamasz.

Szerencsére vannak erre vonatkozó kezdeményezések, de ez nem elég, már az egészen aprócska gyermekeknek is meg kell tanítani a legfontosabb szabályokat.

Ki kell hangsúlyoznod azt is, hogy az autók mindig erősebbek, inkább háromszor győződjön meg arról, hogy megkapta-e a jogosan járó elsőbbségét, mint egyszer.

Sajnos a rendszeres balesetek mutatják, hogy a zebra sem a legbiztonságosabb hely az utakon.

Hogyan kell tervezni

A tervek gyártása fontos téma egy ember életében, lényegében minden egyes napunk a szervezésről szól.

Onnantól kezdve, hogy a gyermek saját döntéseket kezd hozni a karrierje érdekében, pl. középiskolát, egyetemet, szakirányt választ, máris megalapozza az életét. Jó lenne, ha nem kamaszként szembesülne először a tervek fontosságával, hanem már kisgyermekként is támogatnád az elképzeléseit.

Lehetőséget kínálnak erre a különféle szakkörök, amiken nem csupán kipróbálhatja magát, azzal is szembesülhet, milyen, ha túl sok feladatot vállal, vagy éppen rosszul (pl. a társaság miatt) választ, nem az érdeklődési köre alapján.

De ennél egyszerűbb módja is van a tervezésnek: tanítsd meg, hogy ossza be ő a háziját, vagy éppen a nyárra kapott kötelező olvasmányt.

A művészet szeretetét

Sajnos a művészet nagy részét már az iskolában megutáltatják a gyerekekkel, kezdve a (számukra) halálosan unalmas múzeumlátogatásokkal, a nem túl változatos énekórákkal, vagy éppen a nem életkorhoz passzoló könyvek, művek olvastatásával.

Így neked kell elmagyaráznod, hogy ugyan van, ami az iskolában kötelező, és a megfelelő eredmény miatt sajnos a „muszáj kategóriába” tartozik, de létezik élet ezeken túl is.

Van olyan zene, amitől valóban libabőrös lesz, talál olyan könyvet, amit le sem bír majd rakni, és nem csak azt olvashatja ki egy versből, amit már lediktáltak számára.

Elviheted olyan előadásokra, múzeumokba, kirándulásokra, amik lekötik a figyelmét, és új irányvonalat jelölnek ki számára ahelyett, hogy egy életre megutálná a művészet összes ágát.

Nem kell mindenből jónak lenni

Őrült nagy nyomás nehezedik manapság a gyerekekre. Minden eddiginél több témában és magasabb szinten kell teljesíteniük, sok fiatal szó szerint éjjel-nappal tanul.

Természetesen az sem jó, ha túl lusta a gyerkőc és semmit sem hajlandó csinálni, ilyenkor nyilván közbe kell lépned. De a te legfontosabb feladatod, hogy hagyd: találjon magának valamit, ami igazán érdekli, leköti.

Nem baj, ha az a sport, a matek, az irodalom, vagy éppen a képszerkesztés: ha a kötelezőket elfogadható szinten hozza, akkor ideje a tehetségét kibontakoztatnia.

Amennyiben letöröd a szárnyait, próbálkozásait, akkor jó eséllyel ő is azok közé a kamaszok közé fog tartozni, akiknek fogalmuk sincs, mihez kezdjenek az életükkel, és akik csak a buli kedvéért jelentkeznek majd a felsőoktatásba.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást