Dekor / Otthon

5+1 dolog, amit a koronavírus-járvány megváltoztatott a lakberendezésben

A világjárványnak még közel sincs vége, de már most elmondhatjuk, hogy a világ már sosem lesz ugyanolyan, mint előtte. Letagadhatatlan hatással lett a higiéniai, utazási és vásárlási szokásainkra és arra is, hogy az egészségünket ezentúl nem vegyük annyira természetesnek. A karantén hosszú hónapjai megtanítottak minket arra is, hogy jobban értékeljük és kihasználjuk otthonunkat, mint eddig valaha. Íme hat dolog, amit a koronavírus járvány megváltoztatott a lakberendezésben.

5+1 dolog, amit a koronavírus-járvány megváltoztatott a lakberendezésben

Az otthon célja

Míg sokak számára a háza vagy a lakás eddig csak egy hely volt, ahova munka után fáradtan hazaesett és álomra hajtotta a fejét, addig ez most alapjaiban változott meg. Ez a kis „szünet”, amit a koronavírus a világ lakóira erőltetett arra kényszerítette az embereket – különösen a városlakókat – hogy huzamos időt töltsenek el a négy fal között és elgondolkodjanak rajta, hogyan használhatják ki jobban otthonaikat. 

Számít a háttér

Rengeteg irodai dolgozó kényszerült online meetingekre, ami azt jelentette, hogy a kollégáink és a főnökeink szó szerint belátást nyertek az otthonunkba, így különösen fontossá vált az, hogy milyen enteriőrben fogadjuk a Zoom hívásokat.

Ez sokakat arra késztetett, hogy a nappalijuk legalább egy részét prezentálható és kellemes területté alakítsák. Lehet, hogy felül kosztüm volt rajtad, deréktól lefelé pedig tréningnadrág, de hogy a háttered dekoratív volt, az biztos. 

Felértékelődött a kert, a terasz és az erkély

Bejárták a világsajtót az erkélyen éneklő olasz emberek szívmelengető videói és minden talpalatnyi „kültéri” hely felértékelődött. Az emberek veteményest és virágágyást ültettek az addig gazos kertekben, székeket és lámpásokat vittek az addig elhanyagolt teraszokra és az összes erkély és loggia kivirult. Minden kis hely, ahol friss levegőt lehetett szívni, értékes kinccsé avanzsált és valószínű, hogy többet senki nem fogja elhanyagolni ezeket a kis falatnyi „külvilágokat”. 

feferoni/depositphotos.com

A természet becsempészése 

Akinek nem volt erkélye vagy terasza a város közepén, kénytelen volt mást felértékelni, méghozzá az ablakokat és a rajtuk beáradó fényt, illetve a cserepes növényeket. Megtudtuk, milyen fontos a rendszeres szellőztetés és a friss levegő, illetve azt, hogy milyen fontos, hogy a természet jelen legyen az enteriőrben, virágok és növények formájában.

Az elhanyagolt cserepeseket átültettük, új, szép kaspóba költöztettük, a száraz leveleket leszedtük és ezzel a kis terápiás otthoni kertészkedéssel új életet leheltünk nemcsak növényeinkbe, de az egész otthonba is. 

Funkció és forma

A praktikum és az esztétika minden bizonnyal sosem volt még olyan közel egymáshoz, mint most, hiszen azok az emberek, akiknek a funkcionalitás volt eddig fontos, most nekiálltak díszíteni otthonukat, akik pedig nagyobb hangsúlyt fektettek eddig a külsőségekre, bizonyára élhetőbbé tették a helyiségeket a több hónapnyi otthonlét alatt.

A karantén alatt megszabadultunk azoktól a tárgyaktól, amikről kiderült, hogy nem szolgálnak minket és beszereztünk olyanokat, amikre felmerült az igény. Az is bizonyos, hogy az aktuális lakberendezési trendek fontossága is háttérbe szorult és az emberek inkább az időtlen, klasszikus tárgyakat és stílusokat helyezték előtérbe. 

Online vásárlás

Nemcsak a lakberendezés terén, hanem általánosságban lett népszerűbb az online vásárlás, hiszen az üzletek zárva voltak. Ha eddig valaki nem mert megvenni egy növényt, szőnyeget, használati vagy dekortárgyat online, mert jobban szerette, ha élőben látja, megfoghatja és kipróbálhatja, a karantén alatt kénytelen volt bizalmat szavazni a webshopok képeinek és az alapján rendelni. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást