3 dolog, amit érdemes használtan venni – és 3, amit nem

3 dolog, amit érdemes használtan venni – és 3, amit nem

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 3 dolog, amit érdemes használtan venni – és 3, amit nem

Olcsóbb, fenntartható, és persze sokkal jobb érzés rátalálni – mi imádunk használtan vásárolni dolgokat, de nem akármit. Mondjuk, mi az, amit biztosan keresgélünk az online piactereken, és mi az, amit semmiképpen, vagy legalábbis csak komoly feltételek mellett veszünk meg használtan.

Bútorok

Bár a kárpitozott holmikkal az esetleges velük hozott bogarak miatt érdemes óvatosnak lenni, valójában a legtöbb bútort jóval olcsóbban beszerezheted használtan is, így ha beleszeretsz valamibe egy nagyáruházban, mielőtt megvennéd, keress rá!

Az emberek gyakran alakítják át az otthonukat vagy költözködnek, és nem akarnak mindent magukkal vinni, így jó esély van rá, hogy akár magát a kiszemelt darabot is megtalálod kifogástalan állapotban, az eredeti ár töredékéért. Egy gyors keresést mindenképpen megér!

Jazmin Quaynor/unsplash.com

Gyermekruhák és játékok

A legtöbbet még az előtt kinövik vagy megunják a kicsik, hogy igazán használatban lettek volna, így egy-egy jobb minőségű nadrág vagy játék három-négy gyereket is kiszolgálhat.

Érdemes jól mosható, fertőtleníthető darabokat vásárolni, és természetesen megfelelően tisztítani őket, mielőtt odaadod a gyereknek, de ha így teszel, nem csak sokat spórolsz, de a környezetedet is kíméled – ami pedig az egyik legnagyobb felelősség, amivel a gyermeked felé tartozol.

Könyvek

Sokszor még az egészen új kiadású könyveket is meg lehet találni használtan, hiszen sokan nem akarják megtartani a kötetet, miután elolvasták, vagy éppen ajándékba kapták, de nem érdekli őket a téma.

A könyv egyik remek tulajdonsága, hogy sokadik olvasásra sem kopnak ki belőle a betűk, így éppen olyan élvezet olvasni, mintha az első tulajdonos lennél.

Autógumik

A műanyagok és a kaucsuk idővel lebomlanak, és megsérülnek, mivel öregednek.

Ráadásul azt sem tudhatod, hogy milyen helyen, hogyan tárolták őket.

Lehet, hogy éveken át aszalta őket a nap, száraz rothadás van rajtuk vagy lassan szivárognak, amit nem lehet egy rövid vizsgálat során észrevenni.

Ha van egy szerelő ismerősöd, akiben maximálisan megbízol, akkor sokat spórolhatsz a használt gumiabroncsokon, de csak akkor, ha a szerelőd úgy dönt a te autódra kerülő abroncsokról, mintha a sajátjairól lenne szó.

Robert Laursoo/unsplash.com

Drága ékszerek

A cirkóniát és a gyémántot az avatatlan szem gyakorlatilag nem tudja megkülönböztetni egymástól. Lehet, hogy úgy érzed, remek árat fizettél egy drágakőért, de ha ugyanazt az összeget egy darab üvegért fizetted ki, máris másképpen festenek a dolgok.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet használtan ékszert vásárolni, de egy becsesebb darabot mindenképpen vizsgáltass be, mielőtt kifizetsz érte egy tetemesebb összeget.

Számítástechnikai eszközök és szoftverek

Azon túl, hogy ezek sokszor hibásak vagy egyenesen javíthatatlanok, még akár kémprogramokat is telepíthettek rájuk, vagy olyan vírusokat hordoznak, amelyek tönkreteszik a többi számítástechnikai eszközödet.

Egy megbízható ismerősödtől vagy egy lenyomozható és számon kérhető hivatalos viszonteladótól vásárolni teljesen rendben van, de lecsapni egy jónak látszó üzletre a neten keresztül, hogy aztán soha többé ne tudd elérni az eladót, már sokba kerülhet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást