5 dolog, amiről zsíros bőrrel tudnod kell

5 dolog, amiről zsíros bőrrel tudnod kell

Címlap / Stílus / Arc / 5 dolog, amiről zsíros bőrrel tudnod kell

Ha te is ebbe a típusba tartozol, nincs más választásod, mint megtanulni együtt élni a dologgal – elvégre a saját bőrödből nem bújhatsz ki. Adunk néhány tippet és elárulunk néhány tényt, ami segít, hogy a bőrödet jobban megértsd, jobban kezeld, és főleg, hogy jobban szeresd. Hiszen ez is te vagy!

A napozás nem segít

Elterjedt tévhit, hogy a zsíros bőrnek nyáron jót tesz a napozás, mert segít szárazabbá tenni. Az tény, hogy a napfénynek fertőtlenítő hatása van, így például a pattanások kialakulását is megakadályozhatja, de amikor a napfény már elkezdi kiszárítani a bőrödet, az több rosszat jelent, mint jót.
Tartósan ugyanis a napfény nem szabályozza a faggyútermelést, ellenben az elnyelt sugárzás súlyos károkat okozhat a bőrödön, növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, és ráncossá is tehet, így semmi esetre sem érdemes napvédő nélkül élvezned a jó időt, még akkor sem, ha zsíros a bőröd.

A zsíros bőrnek is kell hidratálás!

Természetesen nem zsíros, inkább vizes bázisú krémek javasoltak, de a napi arctisztítási rutin után a zsíros, olajos bőrnek is szüksége van hidratálásra. A krémek ugyanis nem csak a felső, hanem a mélyebb rétegekbe is eljutnak, így mélyen táplálják a bőrödet, ellátják a szükséges vitaminokkal és lassítják az öregedést.
Vannak olyan hidratáló krémek, amelyek mattító hatásúak. Ezek táplálják az arcbőrt, mégsem hagynak fényes foltokat az orrodon vagy az orcádon. Találd meg azt, ami neked a legjobban beválik.

Óvatosan a púderrel!

A problémás bőr több sminket igényel, a több smink azonban több problémát is jelenthet. A zsíros bőrön ugyanis hajlamosabbak eltömődni a pórusok, így az alapozó például pattanásokat okozhat. Használj kifejezetten zsíros bőrre kifejlesztett termékeket, és időnként tedd félre a sminkecsetet, hogy a bőröd lélegezni tudjon.
A púderrel pedig bánj óvatosan, mert ugyan remekül kiküszöbölhető vele a napközbeni csillogás, a bőröd a szárazságot érzékelve úgy reagálhat, hogy még több zsírt termel. Mindenképpen érdemes az alapozó és a púder alá ezért hidratáló krémet tenni, így a bőröd ezzel fog érintkezni, és nem az alapozóval.

A zsíros bőrnek genetikai okai is lehetnek

Akinek a bőre hajlamos a zsírosodásra, az már biztosan megtapasztalta, hogy vannak termékek és élelmiszerek, amiket jobb, ha elkerül, mert csak még nagyobb bajt okoznak.
Az igazság azonban az, hogy a zsíros bőrre való hajlam genetikai eredetű is lehet, így nem biztos, hogy te vagy az oka a kialakult helyzetnek. Persze, ettől még nem árt, ha nem rontod tovább a dolgot például azzal, hogy marok számra falod a mogyorót.

És egy jó hír: a ráncok legalább elkerülnek

Lehet, hogy most bosszankodsz a pattanások vagy a fényes bőr miatt, de jó hír, hogy azoknak, akiknek hajlamosabb a bőre a zsírosodásra, a ráncok kialakulására is kevesebb esélyük van, azaz neked nem kell versenyt futnod az idővel azért, hogy megtartsd a bőröd nedvességtartalmát.
Ha más nem, már csak ezért is okod van arra, hogy szeresd a bőrödet!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!