5+1 dolog, amiről nem is sejted, hogy a bipoláris személyiségzavar jele lehet

5+1 dolog, amiről nem is sejted, hogy a bipoláris személyiségzavar jele lehet

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 dolog, amiről nem is sejted, hogy a bipoláris személyiségzavar jele lehet

A bipoláris személyiségzavar legnagyobb jellemzőivel talán te is képben vagy. Aki ebben szenved, az folyamatosan a lehangolt, depressziós és a túlságosan vidám, hipomániás hangulat között ingadozik, kiszámíthatatlanul viselkedik, és rendkívül labilis. Ennek persze enyhébb és erősebb formái is vannak. De sokan nem sejtik, hogy az alábbi 6 tünet is a bipoláris személyiségzavarra utal!

Inszomnia

A bipoláris személyiségzavarral küzdők különböző alvással kapcsolatos problémákat tapasztalhatnak.

Például könnyen lehet, hogy emiatt álmatlansággal küzdesz, nehezen tudsz elaludni, és ezek az időszakok akár hetekig is fenn állhatnak. Aztán egy kis időre elmúlik, de előbb-utóbb visszatér a probléma.

Ugyanakkor hiába alszol emiatt keveset, napközben mégsem érzed azt, hogy nagyon kimerült lennél, és ha délután próbálnál szundítani, nem igazán sikerülne.

De annyi biztos, hogy ez a hangulatodra negatív hatással van, rosszabbá válik tőle a közérzeted, és látszólag semmi sem segít.

Koncentrációs nehézségek

Sokszor megesik, hogy a bipoláris személyiségzavar tüneteként koncentrációhiány lép fel. Azaz nagyon nehezen tudsz egyetlen dologra fókuszálni, mert a figyelmed állandóan elterelődik. Erről a hangulatingadozások tehetnek.

Egyik pillanatban még lelkesen állsz neki otthon a takarításnak, majd hirtelen rossz kedved támad, és azon kapod magad, hogy szomorú zenéket hallgatsz, és közben régi családi fotókat nézel.

Aztán hirtelen vidámabbá válsz, és a következő percekben már táncolsz a szoba közepén. Nem meglepő, hogy emiatt sokkal több időbe telik nekik néha még egy egyszerű feladat elvégzése is.

Túl gyorsan és túl sokat

A bipoláris emberek jellemzője, hogy nagyon gyorsan vonnak le következtetéseket, és állandóan jár az agyuk valamin.

Egyszerűen nem tudják kikapcsolni a gondolataikat, és sajnos általában nem éppen vidám dolgokon jár az eszük. A legapróbb szituációkat is túlgondolják.

Például tegyük fel, hogy a pasid délelőtt látta a Facebookos üzenetedet, és még délután sem válaszolt rá. Hiába tudod, hogy munkában van, akkor sem tudsz szabadulni a gondolattól, hogy talán nem akar beszélgetni veled.

Azonnal következtetést vonsz le, stresszeled magad, és csak akkor érzed magad jobban, ha végre válaszol, és bebizonyosodik, hogy tényleg csak el volt havazva a melóval. Sosem tudod igazán irányítani az érzelmeidet.

Állandó beszéd

Mivel a bipoláris embereknek rengeteg gondolatuk van, és ezek gyorsan jönnek, hajlamosak nagyon sokat beszélni.

Ők azok, akik belekezdenek egy történetbe, és rengeteg apró kitérőt tesznek, míg végül eljutnak a sztori végéhez. Így lesz egy kétperces történetből negyed órás.

Rengeteg dolgot akarnak mondani, és úgy érzik, egyszerűen muszáj beszélniük, mert a csendet nem viselik jól. Ahogy azt sem, ha valaki megpróbálja elnyomni őket, és nem jutnak szóhoz.

A legvidámabb napok

Érdekes megfigyelni, hogy a személyiségzavarral küzdők nem csak depressziós epizódokat élnek meg. Gyakoriak azok az időszakok is, amikor szinte madarat lehetne fogatni velük, folyton nevetnek, vidámak, és azt érzik, hogy életük legboldogabb napját élik.

Egymás után több napon, akár héten keresztül. Ha megkérdezed tőlük, hogy miért ilyen jókedvűek, indokot nem tudnak mondani, így annyit válaszolnak, hogy egyszerűen csak ilyen a hangulatuk. A gond az, hogy ezeket a mániás epizódokat utána szinte mindig mély, depresszív szakaszok követik.

Türelmetlenség

Elég sokszor megesik, hogy a bipoláris zavarban küzdők hirtelen nagyon türelmetlenek és idegesek lesznek. Szinte minden zavarja őket, a legapróbb dolgoktól is idegesek lesznek, és ehhez tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni.

Elég csak annyi, hogy a kollégája hangosan rág, vagy az, hogy pont piros lett a lámpa a zebránál, és máris dühössé válnak. Nyugodt hangnemben nagyon nehéz beszélni velük ilyenkor, mert nem hajlandóak kommunikálni, ezért csak annyit tehetsz, hogy megvárod, míg elmúlik ez az epizód.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást