Kenyér helyett: a legfinomabb diétás zabpelyhes-túrós kenyér

Kenyér helyett: a legfinomabb diétás zabpelyhes-túrós kenyér

Címlap / Életmód / Receptek / Kenyér helyett: a legfinomabb diétás zabpelyhes-túrós kenyér

Ezért ne mondj le a kenyérről akkor sem, ha ügyelsz az alakodra

A gyors fogyás elérésére rengeteg opció létezik. Ilyen többek közt a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek kiiktatása az étrendből – ez és más hozzá hasonló módszerek viszont aligha működnek hosszú távon, hiszen a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra, és nem csak minimális mennyiségben. A lényeg abban rejlik, hogy tudd, mely szénhidrátforrások közül érdemes válogatnod.

Alapvetően tehát a kenyérnek is bátran helyet adhatsz az étrendedben, csak lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó formákban. A szénhidrátok ugyanis gyorsan és hosszú távon képesek energiát biztosítani a szervezetünk számára, feltéve, ha lassú felszívódású formában, például teljes kiőrlésű pékáruként fogyasztjuk őket. Ilyen a zabpelyhes-túrós kenyér is, amit akkor sem kell nélkülöznöd, ha fogyni szeretnél, vagy meg akarod tartani a súlyodat. 

A legjobb, ha te magad sütöd a kenyeret

Ha te magad készíted el a kenyeret, akkor teljesen biztos lehetsz benne, hogy tényleg egészséges összetevőket tartalmaz, amelyek értékes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, sőt hosszú ideig az éhségérzetedet is csillapítják. Persze az élelmiszerboltok polcain is számos teljes kiőrlésű kenyér és egyéb pékáru közül válogathatsz, de az otthon készült kenyér ízének nincs párja, ráadásul kikapcsolódásnak is remek program. 

A zabpelyhes-túrós kenyér pedig azért kifejezetten jó választás, mert magas a rosttartalma, és olyan ásványi anyagokat is bevihetsz vele a szervezetedbe, mint például a magnézium, a foszfor, a vas és a cink, valamint még számos más hasznos vitamin is fellelhető benne. A túrónak köszönhetően pedig az extra adag fehérjetartalom sem marad el. Nem is kérdés hát, hogy mindezeket figyelembe véve megéri megsütnöd.

Hogyan készítheted el a zabpelyhes-túrós kenyeret?

A zabpelyhes-túrós kenyér receptje sok más kenyérhez hasonlóan csak néhány egyszerű hozzávalóból áll, így könnyen lehet, hogy bevásárolnod sem kell hozzá, és akár már most nekiállhatsz. Az elkészítése is roppant egyszerű, így akkor sem kell tartanod tőle, ha korábban még sosem sütöttél kenyeret. A végeredmény pedig egy finom, ropogós kenyér lesz, amit a nap bármely szakaszában bátran fogyaszthatsz önmagában, szendvicsalapként, salátákkal vagy főzelékek mellé.

Hozzávalók:

  • 500 g zsírszegény túró
  • 250 g teljes kiőrlésű zabpehely
  • 250 g teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
  • 1 teáskanál só 
  • 3 tojás
  • 2 csomag sütőpor
  • 1 nagy alma vagy sárgarépa
  • szezámmag a tetejére (opcionális)

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. Előveszünk egy tálat, amiben habverővel felverjük a tojásokat.
  3. Az almát vagy a sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük.
  4. A túrót és a reszelt almát vagy a sárgarépát a tojásokhoz keverjük.
  5. A kapott masszához hozzáadjuk a zabpehely nagy részét, a zabpehelylisztet, a sütőport és a sót.
  6. Az egészet egy ragacsos tésztává gyúrjuk. Ha esetleg zsemléket készítenénk, akkor kisebb ökölnyi darabokat formázzunk belőle.
  7. Kenyéralakot/bucialakokat formázunk belőle, a tetejét megszórjuk a maradék zabpehellyel, esetleg szezámmaggal, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és nagyjából 15 percig pihentetjük.
  8. Ezután betesszük a sütőbe, és 180 fokos légkeveréses programon körülbelül 45 percig sütjük. A buciknak valamivel kevesebb idő kell, 30 perc alatt aranybarnára sülnek.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást