Miért ragad a fejedbe egy dallam, ami nem is tetszik?

Miért ragad a fejedbe egy dallam, ami nem is tetszik?

Címlap / Életmód / Egészség / Miért ragad a fejedbe egy dallam, ami nem is tetszik?

Semmi gond, ha olyan zenéről van szó, ami tetszik, de sajnos a dallamtapadás nem válogat, sőt gyakran az a dallam ragad az ember fejébe, amit ki nem állhat, csak sajnos pont az szólt az üzletben bevásárlás közben. A dallamtapadásért állítólag az akaratlan emlékezet felelős. A zenét összetett módon menti el az elménk, ezért az előhívás is több síkon történhet.

Elég csak egy szó vagy egy emlék, amely adott dalhoz társul, bármi felidézheti a zenét és már ott is van a fejünkben, meg sem kell konkrétan hallanunk.

Az evolúció során a hangok erejének fontos szerepe volt, hiszen az információkat nem tudták még leírni az emberek, csak megjegyezni. A szavak dallama, ritmusa segítette a tartalom megjegyzését. Ugyanígy működnek a dalok is. Az agyunk megtanulta könnyedén befogadni a dallamokba ültetett rímeket.

A dallamtapadás kialakulása
Hirurg/istockphoto.com

A dallamtapadás tudományos magyarázata

Több kutatás is vizsgálta, mitől fülbemászóbb egyik dal a másiknál, mi okozza, hogy némelyik akkor is megragad az emlékezetünkben, ha különösebben nem is tetszik. A gyorsabb tempó, a ritmus, amelyre könnyű mozogni, olyan tulajdonságok, amelyek segítik a dallamtapadást, de az egyszerű szöveg, az ismétlődések, az érdekes dallamvezetés is mind ide tartoznak.

A belénk rögzült dallam aztán akár órákig vagy napokig is elkísérhet bennünket, sokszor már idegesítő is, hogy mindg eszünkbe jut, teljesen mindegy, milyen hanguatban vagyunk vagy mit csinálunk éppen. Egyes személységjelemzők hajlamosítanak a dalamtapadásra, így aki nyitott vagy kissé kényszeres, szorongó, nagyobb eséllyel tapasztalja meg a jelenséget. Aki zenével foglalkozik, szintén gyakrabban találkozhat dallamtapadással.

Mit tegyünk a makacs és nem kívánatos dallamok ellen?

Próbálkozhatunk a dal egy nagyon eltérő feldolgozásának meghallgatásával (ha van ilyen) de talán a teljes figyelem elterelés a legjobb. Foglalkozzunk olyan tevékenységgel, amely teljes összpontosítást kíván. Egyes kutatások szerint a rágógumi is jó ötlet, ugyanis a belénk rögzült dalt önkéntelenül énekelni is akarjuk, a rágózás pedig másként mozgatja a szájat és annak izmait, nem engedve az éneklés kényszerének.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást