A cukor, a margarin és a gabona: az 5 leggyakoribb diéta-tévhit cáfolata

A cukor, a margarin és a gabona: az 5 leggyakoribb diéta-tévhit cáfolata

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A cukor, a margarin és a gabona: az 5 leggyakoribb diéta-tévhit cáfolata

Egyszer azt tanácsolják neked, hogy szokj le a cukorról, máskor pedig a margarint, a vajat, esetleg a gabonát akarják örökre levenni a tányérodról. Összeszedtük, mi lehet a legelterjedtebb mítoszok alapja, s igyekszünk a divatdiétáktól független, kiegyensúlyozott táplálkozást szem előtt tartó válaszokat adni a számodra.

„Muszáj leszokni a cukorról.”

Amellett, hogy a cukor kiérdemelte a „mérgező” és a „gyilkos” jelzőt, nem szabad megfeledkezned róla, hogy eredetileg egy természetes anyagról van szó, mely nélkülözhetetlen a szervezeted számára.

A finomított fehércukor nagyjából egyenlő arányban tartalmaz glükózt és fruktózt, amelyek kémiailag ugyanolyan összetételű molekulák, csak másfajta térelrendezésben, s ennek köszönhetően máshogy hasznosulnak a testedben.

Míg valóban ajánlott, hogy minél kisebbre csökkentsd a hozzáadott cukor arányát az étrendedben, tehát kerüld a kész édességeket és a feldolgozott élelmiszereket, semmi sem indokolja, hogy „leszokj a cukorról” – s mivel minden sejtednek szénhidrátra van szüksége az anyagcsere lebonyolításához, nem is lehetséges.

A gyümölcsöktől tehát még véletlenül se menekülj, mert élő ember nincs, aki azoktól hízott volna meg.

A sütik és a kekszek viszont tényleg „mérgezőek”, ha nem tartasz belőlük mértéket!

„A vaj a legegészségesebb zsiradék.”

Az Ausztrál és az Amerikai Szív Szövetség hivatalos állásfoglalása alapján a margarin jobb választás, mivel több telítetlen, azaz jótékony zsírsavat tartalmaz, míg a vaj nagyjából felerészben telítettet, ami nagyjából csak fölösleges kalóriabomba, mert ilyen dózisban hasznosíthatatlan.

A margarin ellen gyakran felhozzák érvként, hogy mesterséges anyagokat is tartalmaz, de gondolj csak bele: írtunk már a legújabb trendnek számító vörös pálmaolajról, ami állítólag a létező legtermészetesebb és legegészségesebb zsiradékfajta, viszont a növényből előállítható mennyiség sokszorosa kerül a boltokba.

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy nincs jó alternatíva – de mindenképpen csak olyan termék mellett szabad kategorikusan kiállnod, ami háromhónapnyi fogyasztás után valóban változást idézett elő a koleszterinszintedben.

Léteznek növényi szterolokkal dúsított margarinok, amelyek állítólag 10%-kal is képesek csökkenteni azt.

„Az esti szénhidrát duplán hizlal.”

Kezdjük ott, hogy mit jelent számodra az „este” fogalma?

Mert lefekvés előtt három órával még nyugodtan lehet – sőt, ajánlott is – elmajszolni valami lassan felszívódó fehérjében dús, némi szénhidrátot is tartalmazó finomságot, hogy pörögjön az anyagcseréd.

A szénhidrátokat egyébként sem szerencsés egy kalap alá venned, mert a teljes kiőrlésű gabonafélék tulajdonképpen bármikor jöhetnek, és a késő esti alma is szuper választás a tévhittel ellentétben.

Inkább arra buzdítunk, hogy este a telített zsírokat és az alkoholt kerüld, és egyetlen napszakban se tölts 4 óránál hosszabb időt falatozás nélkül!

Az adagok csökkentése és az étkezések gyakorítása nagyszerű módja az egészséges táplálkozás napi fenntartásának.

„A gabona nem embernek való.”

Ha érzékeny, netalán allergiás vagy a gluténre, vagy a gabona egyéb összetevőjére, nem kérdés, hogy ki kell iktatnod az étrendedből ezt a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag forrást.

Semmi sem indokolja azonban, hogy egészséges emésztőrendszerrel búcsút mondj annak a B-vitamin, folsav-, vas-, cink-, magnézium- és fehérjemennyiségnek, amit a természet ajándéka tartalmaz.

A modern társadalmak legfőbb táplálkozási problémája a finomított gabonafélék túlzott fogyasztása, ám ez még nem ad okot arra, hogy a teljes kiőrlésű változatoktól is megfoszd magad.

Annál is inkább, mert kutatások bizonyítják, hogy a rostban gazdag táplálkozás – amelynek a teljes kiőrlésű gabonafélék is a részét képezik –, valóban segít az álomsúly elérésében és megtartásában.

„A biotermékekben több vitamin van.”

Noha magától értetődőnek tűnik ez a megállapítás, egyetlen független kutatás sem készült még, ami igazolná.

Akármilyen meglepő, még senki sem mutatott ki magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmat a biozöldségeknél és –gyümölcsöknél.

A tápérték egyébként érettségtől és a szüretelés időpontjától is függ, csakúgy, mint például az időjárási körülményektől.

Az is tévhit, hogy az organikus növényeket nem kell permetezni: szokták őket, csak éppen szabály írja elő, legfeljebb hányszor lehet.

A legjobb, ha kipróbálod a különböző forrásból vetteket, és előítéletek nélkül figyeled, milyen hatással vannak a szervezetedre.

Magadra hallgass elsősorban, ne a divatos életmód-üzenetekre!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!