Csúnya allergiát is okozhatnak a tetoválások! Van megoldás?

Csúnya allergiát is okozhatnak a tetoválások! Van megoldás?

Címlap / Stílus / Arc / Csúnya allergiát is okozhatnak a tetoválások! Van megoldás?

Manapság egyre többen csináltatnak tetoválást, hiszen napról napra elfogadottabbá válik ez a fajta testmódosítás. Sokaknak azonban fogalmuk sincs, hogy a tetoválás is kiválthat akár egész komoly allergiát is.

Miért vált ki allergiát?

A leggyakoribb ok, hogy a festékek jelentős része fémtartalommal vagy más irrigáló adalékanyaggal bír (pl. higany), s erre a test allergiás reakcióval válaszolhat.
Sokan úgy allergiásak valamilyen fémre, hogy nem is tudnak róla, ugyanis a fémallergia nem minden esetben a bőrön okoz problémát. Akadnak, akiknél emésztési gondokat vált ki, s egészen addig nem is törődnek a tünetekkel, míg az komolyabb mértékben nem jelentkezik.

Veszélyes a színes

Még akkor is tünetmentes maradhat valaki, ha tetováltat, ugyanis a hétköznapi fekete szín jelentősrészt szénből készül, s ez csak igen ritkán okozhat allergiát.
Ezzel szemben a színes tetoválások, kiemelten a vörös, és annak minden árnyalata vezeti a listát az allergiát illetően. A nők tehát gyakran nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen ők jóval előbb tetováltatnak színes virágokat, pillangókat, amik könnyen válthatnak ki allergiát.

Allergiateszt?

Logikusnak tűnhet allergiatesztet végeztetni, ám mint minden más allergia, úgy a tetoválással szembeni túlérzékenység is bármikor kialakulhat.
Ennek ellenére nem butaság teszteltetni, hiszen ha már eleve allergiás vagy egy alapanyagra, akkor érdemes azt kikerülni. De azt tudni kell, hogy a teszttel nem lehet kiküszöbölni a később, már a tetoválás meglétekor fellépő allergiát.

Mik a tünetek?

Természetesen a tetoválás milyenségétől és az allergia mértékétől függ, hogy milyen tünetekkel kell számolni. Enyhébb allergia esetén csupán kicsit kidudorodnak a kontúrok, pirossá válik a felület, viszket a tetoválás.
Ha nem nagymértékű a reakció, akkor ezek a tünetek is gyakran csak meleg, vagy fény hatására jelentkeznek. Súlyos allergia esetén azonban gyulladás léphet fel, hólyagok jelenhetnek meg a tetováláson és környékén, vagy akár az egész testen.

Van megoldás?

Ha egészen elhanyagolhatóak a tünetek, és csak időszakosak, nem érdemes bolygatni a tetoválást. Célszerűbb az allergiát külsődlegesen kezelni, gyógyszerekkel, krémekkel.
Sajnos sok egyéb teendő akkor sincs, ha súlyosabb a gond, ugyanis erős allergia esetén az eltávolítás sem megoldható (a lézer szétbomlasztja a festékanyagot, ami így szétszóródik a szervezetben). Komoly tünetek jelentkezésekor mindenképpen konzultálj bőrgyógyásszal, illetve fokozottan óvd a tetoválásodat a külső behatásoktól (hő, fény, dörzsölés).

Megelőzhető?

Mint említettük, az allergiás tünetek bármikor jelentkezhetnek, így az allergia nem megelőzhető. Érdemes a tesztet elvégeztetni, továbbá kiemelten gondosan megválogatni a szalont. Az engedéllyel rendelkező helyek csak az uniós előírásoknak megfelelő festékeket használhatják, amik manapság jóval kisebb eséllyel váltanak ki allergiát, mint korábban.
A legbiztosabb mód a megelőzésre persze az, ha nem csináltatsz tetoválást, de ha mindenáron szeretnél, akkor inkább maradj a hagyományos fekete változatnál.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást