Hozzávalók 4 személyre:
– 250 ml tejszín
– 250g csokoládé
– 2 tojás
– 1 teáskanál vanília esszencia
Elkészítése:
1. Kis hőmérsékleten egy kisebb serpenyőben habverővel keverjük fel a tojássárgákat tejszínnel.
2. Törjük fel a csokoládét és adjuk hozzá a keverékhez.
3. Lassan kis lángon olvasszuk meg a csokoládét, de ne engedjük felforrni.
4. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vanília esszenciát és hagyjuk kihűlni.
5. Verjük fel a tojásfehérjét habverővel, míg jól megkeményedik.
6. Habverőbel verjük fel a csokoládémasszát is, míg ki nem világosodik és könnyűvé nem válik.
7. Kanalanként keverd hozzá a tojásfehérjét a csokoládémasszába, lágyan keverd sima krémmé, majd porciózd ki bögrékbe.
8. Szórd meg kakaóporral és tálald. Csokoládékrémmel is leöntheted. Díszítheted gyümölccsel vagy mentalevéllel. Hűtőben 1-2 napig eláll.
Recept variációk
– Vanília esszencia helyett egy vaníliarúd kikapart belsejét is használhatjuk.
– Egy narancs reszelt héját adjuk hozzá a tojássárgához és tejszínhez.
– Készíthetünk egy sötét csokoládés és egy fehér csokoládés mousset, majd tálaláskor töltsük egymásra és keverjük össze a két fajta keveréket.
– A csokoládés keverékhez adjunk egy csipet apróra vágott borsmentát. Tálaljuk borsmentával a tetején.
– Melegítés után a keverékhez adjunk 2 evőkanálnyit a kedvenc likőrünkből.