Csodaszer az influenzaszezonra? Tényleg erősítheti az immunrendszeredet ez a gyógynövény

Csodaszer az influenzaszezonra? Tényleg erősítheti az immunrendszeredet ez a gyógynövény

Címlap / Életmód / Egészség / Csodaszer az influenzaszezonra? Tényleg erősítheti az immunrendszeredet ez a gyógynövény

Ha az influenzaszezon elleni védekezésről van szó, a leghatékonyabb módszer még mindig a védőoltás – de mivel a vírus összes típusa ellen ez sem jelent védettséget, nem árt, ha azért az immunrendszeredet is megtámogatod egy kicsit.

Az idei év sztárja: a bodza!

Gyakorlatilag nincs olyan év, hogy ne kiáltanának ki valamilyen szuperélelmiszert az influenza elleni harc bajnokának, de az idei kedvenc mögött valóban tudományos bizonyítékok is állnak: a népi orvoslás eddig is javasolta a bodzát, mint gyógynövényt, de most már új kutatások is igazolták, hogy valóban segíthet természetes módon enyhíteni és lerövidíteni az influenzával járó kellemetlen tüneteket.

A tudósok szerint a flavonoidban gazdag bogyó blokkolhatja az influenzavírusokban található bizonyos glikoproteinek funkcióját – ha ez megtörténik, a vírus nem kötődik a sejtekhez –, és összességében fellendíti az immunrendszert.

Érdemes tehát betérni egy közeli patikába vagy bioboltba, és bodza tartalmú készítményeket keresni – kivéve, ha autoimmun betegségben szenvedsz, ebben az esetben beszélj az orvosoddal, mivel a kivonat súlyosbíthatja az influenza tüneteit. Kövesd a készítmény csomagolásán található adagolásra vonatkozó ajánlásokat, és ne késlekedj! Minél gyorsabban kezded szedni a bodzatartalmú készítményt, annál gyorsabban érezheted újra jól magadat!

Ne a virágot, a bogyót keresd!

Bár nálunk a bodza talán szörp formájában a legismertebb, az influenza ellen nem a virágból, hanem a bogyóból készült termékek a leghasznosabbak, mert ebben találhatóak meg azok a flavonoidok, amelyek felveszik a harcot a vírussal szemben.

Léteznek kimondottan a bodza bogyójából készült gyógyszertári készítmények, de lekvárral, kivonatokkal, dzsúzokkal is próbálkozhatsz, a lényeg, hogy azok a bodza terméséből készüljenek, és lehetőleg a bogyó egésze kerüljön bele a termékbe.

MadelaineSteinbach/depositphotos.com

Mit tehetsz, ha már elkaptad a vírust?

Mivel a bodza a vírus terjedését, szaporodását akadályozza meg, érdemes már a legelső tünetek jelentkezésekor elkezdeni a szedését. Emellett természetesen kövesd az orvosod utasításait, igyál nagyon sok folyadékot, és ami a legfontosabb: ne hősködj, pihenj!

Egy rövid séta jót tehet, de egyébként maradj ágyban, pihenj, lazíts. A szervezeted most regenerálódik, nem várhatod el tőle, hogy más területeken is helyt álljon, arról nem is beszélve, hogy ha a munka hőse akarsz lenni, legfeljebb csak a kolléga leszel, aki lefertőzte az egész irodát. Hidd el, nem egy hálás szerep.

Van, amit nem helyettesít

Bár ha valamit a tudomány és a népi gyógyászat is jóvá hagy, akkor abban tényleg lehet valami, azért természetesen a bodza sem valamiféle mágikus varázsszer, és noha tényleg segíthet, vannak dolgok, amiket a szedésével nem tudsz pótolni. Ilyen például a kiegyensúlyozott, változatos étrend, a rendszeres folyadékfogyasztás, a pihentető alvás és a testmozgás, amit télen sem érdemes abbahagyni!

Ezek mind elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy a szervezeted megkapja a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, kipihent legyen és a méregtelenítő rendszered is jól funkcionáljon – ezek pedig a legfontosabb követelményei annak, hogy erős, egészséges legyél, ellenállj a betegségeknek, vagy ha el is kapod valamelyiket, a szervezeted a lehető leggyorsabban megbirkózzon vele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást