A csodagyümölcs, ami segít megőrizni szíved egészségét (x)

A csodagyümölcs, ami segít megőrizni szíved egészségét (x)

Címlap / Életmód / Egészség / A csodagyümölcs, ami segít megőrizni szíved egészségét (x)

A jó időnek a legtöbben örülnek, de a nyári hőségnek árnyoldalai is vannak. A hirtelen jött meleg levertséget okozhat, szív- és érrendszeri problémák jelentkezhetnek.

A szívre vigyázni kell!

Mi magunk tehetünk a legtöbbet a szív- és érrendszeri problémák elkerülése érdekében – elsőként a dohányzással kell felhagyni, még ha nehéz is, hiszen ez a rossz szokás kétszeresére emeli a végzetes kimenetelű szívbetegségek kialakulásának esélyét. Emellett törekedni kell arra, hogy minimálisra csökkentsük a stresszt, valamint az étkezésre is kiemelten figyeljünk, mert az elhízás következménye a magas koleszterintszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, amelyek szintén növelik a kockázatot.  Nyári melegben pedig a megfelelő folyadékpótlás is nagyon fontos!

Mindezek mellett a rendszeres mozgás is elsődleges szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében. 30 éves kor felett heti 5-6, 40 éves kortól 4-5, 50 éves kortól 3-4, míg 60 éves kor felett 2-3 óra intenzív mozgásra lenne szükség szervezetünk egészséges működéséhez.

Az antioxidánsok szerepe

Kutatások szerint a vér magas antioxidáns-tartalma hozzájárul a szív- és az érrendszer karbantartásához is, mivel a szabadgyökök reakciói az erekben képződő lerakódás ellen hatnak.

Az antioxidánsokban gazdag étrend, amely bőségesen tartalmaz gyümölcsöket és zöldségeket, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, a „jó” koleszterin (HDL) és „rossz” koleszterin (LDL) arányát, valamint ezzel összefüggésben az erek meszesedettségének mértékét.

Gránátalma, az „életelixír”

A gránátalmát (Punica granatum) Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az elsőrendű antioxidánst, amely egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a kardiovaszkuláris rendszer egészségének megőrzésében. Sokan az egészséges sejtosztódás elősegítésében játszott szerepéért fogyasztják.

A gránátalma hatása a vér koleszterin-összetételére

Kutatások megállapították, hogy a gránátalma polifenol komponensei kedvezően hatnak az LDL és HDL koleszterinek arányára, és segítik fenntartani az egészséges koleszterinszintet. A koleszterin szervezetünk egyik létfontosságú komponense: a sejtfalak építésében, a szteroid hormonok és a D-vitamin szintézisében, valamint az epesavak képzésében játszik szerepet. Az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) juttatja el a koleszterint a szervezet megfelelő pontjaira funkcióinak betöltéséhez, a fölösleget azonban a magas sűrűségű lipoprotein (HDL) szállítja el a vérből a májba. Ha azonban az LDL és HDL aránya nem megfelelő, a koleszterin lerakódik plakként az érfalban, hajlamosít szív- és agyi infarktusra, és károsíthatja a vesét. A korábban felsorolt életmódbeli szabályok betartása mellett tehát antioxidánsokat tartalmazó növényi kivonatok alkalmazásával is hozzájárulhatunk szív- és érrendszerünk egészségének megóvásához.

Megőrzi az erek tisztaságát

Az erek szűkülete, meszesedettsége okozza elsődlegesen a vérkeringés zavarait. Az erek épségének megőrzésére a gránátalma flavonoidjai igen hatékonyak dr. Michael Aviram professzor (Rambam Medical Center) vizsgálatai szerint. Antioxidáns hatásuk segít az oxidatív gyökök érfalakat károsító, plakk kialakulását eredményező hatásával szemben. A gránátalma polifenoljainak aktivitását fokozó úgynevezett szinergetikus hatásaként értelmezhető, hogy a Trolox antioxidáns képességet mérő teszt szerint a gránátalmának háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint az eddig leghatékonyabbnak tartott vörösbornak vagy a zöld teának, illetve kivonataiknak. Kevés polivitamin készítmény tartalmaz K-vitamint, pedig ez alapvető jelentőséggel bír a kardiovaszkuláris rendszer egészségének megőrzésében, és – egyéb funkciói mellett – a véralvadás szabályozásában is közreműködik. Ezért fontos, hogy a gránátalma igen gazdag K-vitaminban, valamint a szívműködéshez elengedhetetlen káliumban is. Kutatások igazolták, hogy a gránátalma flavonoidjai antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően segítik fenntartani az erek egészségét, tisztaságát, ezáltal a szív fiatalos, hatékony működését és a jó fizikai állóképességet. A gránátalma hatóanyagait koncentrálva tartalmazza a GRALMA étrend-kiegészítő kapszula, amelynek további természetes eredetű összetevői a kardiovaszkuláris rendszer jelentős támogatói.

Fontos azonban tudni, hogy az étrend-kiegészítő nem hivatott semmilyen betegség kezelésére, megelőzésére! Az ajánlott napi adagot ne lépjük túl!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!