„Az apám a főnököm” – Ez lesz, ami megkönnyíti a családi vállalkozást

„Az apám a főnököm” – Ez lesz, ami megkönnyíti a családi vállalkozást

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / „Az apám a főnököm” – Ez lesz, ami megkönnyíti a családi vállalkozást

Tisztázzátok a szerepeket!

Egy vállalkozás akkor tud igazán jól működni, ha a szerepek tisztázottak. Vagyis, mindenki tudja, hogy mi a dolga és azért vállal teljes felelősséget. Egy családi vállalkozásban ott csúszhat el a dolog, ha a feladatkörök nincsenek megfelelően kiosztva és ebből adódóan a felelősséget sem vállalja senki.

Könnyíts az életeden és menj elébe a dolgoknak. Amennyiben apukád a főnököd, még az elején tisztázd le vele, hogy milyen helyet foglalsz el a cégben, milyen feladatokért tartozol felelősséggel és mi az, amit elvár tőled. 

A munka az munka

Eddigi pályafutásom során már jó pár családi vállalkozásba beleláttam. Volt, ahol mindenki egyenrangú partnerként dolgozott, kijelölt szerepkörökkel és volt, ahol a helyzetet kihasználva, inkább csak névlegesen voltak jelen a fiatalabbak a cégben. Ám ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres tagja legyél, nem szabad megengedned magadnak azt a luxust, hogy lazsálj!

Tippek családi vállalkozáshoz
Morsa Images/istockphoto.com

Nyilván családtagoktól nehezebben válik meg az ember, de gondolj arra, hogy neked megadatott egy olyan kiváltságos helyzet, amiről más csak álmodozik. Törekedj arra, hogy a maximumot hozd ki magadból, tanulj minél többet, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy egy nap majd neked kell irányítani az egész gépezetet.

Csak semmi személyeskedés

Persze nyugodtan üdvözölheted reggel puszival a családtagjaidat, de arra ügyelj, hogy a munkátokba ne vigyétek bele a magánéleteteket. Például egy vasárnap ebéd közbeni incidens nem lehet hatással az általad elvégzett munkára.

Ugyanígy az sem lehet kifogás, ha éppen az iroda helyett, szívesebben tartózkodnál inkább a strandon. Attól még, hogy a rokonaiddal dolgozol, felelősséggel tartozol a munkádért, ráadásul itt már nincsenek idegenek, akik helyetted aratják le a babérokat. Bárhogy döntesz, az kizárólag a családodra lesz hatással.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást