Otthon / Szórakozás

A család helyett a menekülteket etették meg az esküvőjükön – Nézd meg a megható fotókat!

A család helyett a menekülteket etették meg az esküvőjükön – Nézd meg a megható fotókat!

Egyre többet hallani a menekültekről, és az élő emlékezet óta nem látott emberáradat Magyarországot is elérte, már nem csak a keleti országok híradókból ismert jelensége többé.

Itthon is egyre többen vannak

Miközben az elképesztő méreteket öltő menekültáradat ellátása és számontartása valóban olyan gazdasági probléma, amivel egész Európának szembe kell néznie, sokszor elfelejtjük, hogy a számok mögött mindenüket elvesztett, remény nélküli emberek állnak, akik sokszor semmi másra nem számíthatnak, mint a körülöttük élők jóindulatára.

Persze sokan elfordítják a fejüket, és megpróbálnak inkább nem tudomást venni a helyzetről, azért szerencsére olyanok is akadnak, akik minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy segítsenek azokon, akiknek a sorsára bármelyikünk juthatott volna. Itthon először Szegeden, majd sorra a többi városban is civilek fogtak össze azért, hogy segítséget nyújtsanak a hazánkba érkező, vagy áthaladó menekülteknek. Egy pár gyerekcipő, egy sebtapasz, egy tál étel, útmutatás, de sokszor csak az emberi szó is elég ahhoz, hogy a menekültek napjait kicsit elviselhetőbbé tegyük. És miközben idehaza sokan már most berzenkednek a jobb sorsot és békét kereső menekülők ellen, Törökországban egy fiatal pár igazi emberségből mutatott példát.

Így ünnepelték az esküvőjüket

A szír határ közelsége miatt Törökországban a menekültek jelenléte nem számít újdonságnak – a Magyarországra érkezők nagy része is Törökországon keresztül jön. A 2011-es konfliktus kirobbanása óta Törökországon 1 millió menekült haladt át, vagy kért szállást, és összesen 4 millió ember hagyta el a háború dúlta országot. A 24 éves Fethullah Üzümcüoğlu, és a 20 éves Esra Polat rájuk is gondolt, amikor összekötötték az életüket, és egy szokatlan, de szívmelengető módját választották az ünneplésnek. 

Míg sokan úgy gondolnak az esküvőre, mint „az ő nagy napjukra”, a török fiatalok fogták a lakodalomra szánt pénzt, és egy helyi segélyszervezettel együtt ingyenkonyhát állítottak fel a szíriai határhoz közeli Kilis városában. Nem folyt a pezsgő és nem volt emeletes torta, ám az egyszerű ételből 4.000 menekültnek jutott, így nagyon sokan, hosszú idő után először jutottak meleg ételhez.

A pár egyébként nem csak a pénzt adta az akcióhoz – még mindig az esküvői, ünneplő ruhájukat viselve beálltak a pult mögé, és maguk osztották ki az ételt a menekülteknek.

„Szerettünk volna segíteni a szír testvéreinknek” – mondták el a friss házasok. „Látni az örömöt a menekült gyerekek szemében mindennél többet ér. A közös boldogságunk felé vezető utunkat azzal kezdtük, hogy boldoggá tettünk másokat, és ez csodálatos érzés” – tették hozzá.

„Fölöslegesnek tűnt hatalmas vacsorát adni a családunknak és a barátainknak, mikor olyan sokan nélkülöznek a szomszédban. Úgy gondoljuk, azzal, hogy megosztottuk a vacsoránkat az országunkban élő szír menekültekkel, befektettünk a közös boldogságba.”

Ha te is szeretnél segíteni valamivel a hazánkba érkező menekülteknek, keresd a Facebookon a MigSzol vagy a Migration Aid csoportját, vagy csak sétálj oda hozzájuk, ha találkozol velük, és kérdezd meg, hogy tehetsz-e valamit.

Képek forrása: Kimse Yok Mu 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást