Életmód / Család

Nem csak gyerekként keserítik meg az életedet: a mérgező szülők árnyékában

Sajnos nem mindenki dicsekedhet követendő példákkal, ha a szüleiről van szó. Gyakori, hogy évtizedes, évszázados sérüléseket hordozunk, amiket tovább is örökítünk, ha nem kerülnek feldolgozásra. Könnyen megeshet, hogy a te szüleid sem szánt szándékkal okoznak neked lelki sérüléseket, hanem pusztán azért, mert ők sem kaptak megfelelő példákat és iránymutatásokat. Az első lépés a gyógyulás felé, ha észreveszed: a te szüleid is mérgezően hatnak az életedre. De milyen jelek árulkodnak erről?

Oda szúrnak, ahol a legjobban fáj

Gyakorlatilag óhatatlan, hogy a szülőktől időnként kritikát kapjunk, de ha kellően jól teljesítik a szerepüket, akkor ezek a vélemények jókor, jó helyre érkeznek és egyértelműen a fejlődést szolgálják.

Tehát messze nem bántó szándékkal osztogatják őket, hanem abból a célból, hogy segítsenek túllendülni egy mélyponton, megmutassák a helyes irányt, és elmondják a véleményüket.

Ezzel szemben a mérgező szülők mintha kifejezetten arra utaznának, hogy mikor követünk el hibákat, amikre persze azonnal rárepülhetnek, és alaposan az orrunk alá dörgölhetik, hogy már megint gyarapodtunk egy újabb baklövéssel – ami ráadásul várható is volt.

 

Ahol csak tudnak, manipulálnak

Akárcsak az energiavámpírok vagy a mérgező partnerek, úgy a mérgező szülők is ott manipulálnak, ahol csak tudnak.

Lehet, hogy eljátsszák, mennyire tehetetlenek, elveszettek, csak azért, hogy több időt és energiát – adott esetben pénzt – fordíts rájuk.

Az biztos, hogy érzelmileg zsarolnak: akár azt is elérhetik, hogy még mindig gyereknek érezd magadat, tehát nem csak saját kiszolgáltatottságukat tettethetik, hanem azt is, hogy te magad vagy képtelen döntéseket hozni nélkülük.

Mindig a füledbe duruzsolják, szerintük mit kellene tenned, és ha nem követed a tanácsaikat, akkor nem csak megsértődnek, hanem következményeket helyeznek kilátásba. Pl. nem fognak beszélni veled, nem mennek el egy számodra fontos eseményre, stb.

 

Elrendezik, hogy megalkuvó legyél

Az érzelmi zsaroláshoz tartozik az is, hogy ezek a szülők mindig a saját céljaik, önös érdekeik elérésére törekszenek. Ez azt jelenti, hogy sziklaszilárdan kitartanak a saját véleményük mellett, és mint a rossz partnerek, egyszerűen nem hallgatják meg az észérveket.

Elhitetik veled, hogy a te gondolataid csak gyermeteg próbálkozások, hiszen ők már annyi mindent megéltek, csak jobban tudják nálad…

Olvastad már?  8 jel, hogy rossz párkapcsolati mintákat tanultál a szüleidtől

Céljaik elérése érdekében szankciókat vezetnek be: duzzognak, hisztiznek, mint a gyerekek, és ezzel a legtöbbször célt is érnek.

Te ugyanis érettebben és felelősségteljesebben gondolkozol náluk, és úgy véled, a béke érdekében mindenki jobban jár, ha engedsz az akaratuknak, vagy rábólintasz olyasmire, amivel igazából nem is értesz egyet.

 

Nem érzik, hol a határ

Az már az előbb összefoglaltakból is látszik, hogy a mérgező szülők nem ismerik, de főleg nem tisztelik a határokat.

Ezt jól érzékeltetik azzal, hogy gond nélkül megsértik az intim szférádat, holott ezt gyermekkorban sem lett volna szabad megtenniük. Hívás, bejelentés nélkül betoppannak hozzád, adott esetben nem is kopognak.

Túlságosan otthon érzik magukat nálad, és vagy mindent kritizálnak az otthonodban, vagy úgy viselkednek veled, mintha gyerek lennél: elkezdenek takarítani, főzni rád, miközben folyton megjegyzésekkel, tanácsokkal illetnek.

Lehet, hogy alaposan átlépik a határt, és például az üzeneteidet ellenőrzik, vagy éppen a kukádban turkálnak…

Azt éreztetik, hogy tartozol nekik

Jó esetben természetesen kialakul a hála a szüleink iránt – persze, ha van miért hálásnak lenni, és nem csak a kötelességtudat beszél belőlünk. Akadnak olyan szülők, akik lépten-nyomon azt éreztetik, „mennyivel jössz nekik”, milyen hálás lehetsz a fáradozásaikért.

Ezzel többek között az a gond, hogy függőségi helyzetet teremtenek, és olyan áldozatok meghozatalára késztetnek, amikre semmi szükség nem lenne.

Árulkodó jel lehet az is, ha nem egyfajta mély szeretettel, hanem sokkal inkább távolságtartó tisztelettel tudsz a szüleidre tekinteni. Ez nem azt jelenti, hogy nem szereted őket, de az érzéseidet alaposan átitatja az, hogy muszájból és kötelességtudatból teszel eleget a kéréseiknek, illetve azoknak a feladatoknak, amik kivédhetetlenek velük kapcsolatosan.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást