Párkapcsolat / Szerelem

Csak ekkor fogadd vissza, ha megcsalt – Az újrakezdés mikéntjei, párterapeuták szerint

Csak ekkor fogadd vissza, ha megcsalt – Az újrakezdés mikéntjei, párterapeuták szerint

Nagyon sok embernek az utolsó csepp a pohárban egy megcsalás, amit nem tudnak megbocsátani – ez teljesen rendben van, de az is, ha van, aki túl tud lépni a dolgon, és vissza tudja fogadni az exet, aki hűtlen volt. Nem mindegy azonban, hogy milyen körülmények között zajlik ez a visszafogadás, úgyhogy jól gondold meg, mennyire érdemes futni egy második kört. Az alábbi tippek segíthetnek eldönteni, van-e értelme az újrakezdésnek.

Tisztázd, mi vezethetett a megcsaláshoz!

Közhely, de egy párkapcsolatban mindenhez két ember kell – még a megcsaláshoz is, hiszen egy tökéletesen boldog párkapcsolatban semmi ilyesmi nem történhet, hacsak nem olyan emberbe szerettél bele, aki kényszeres hazudozó és csalárd. Akkor viszont jó tanulópénz volt a helyzet azért, hogy legközelebb jobban gondold meg, kinek adod oda a szíved.

Ha nem így van, akkor vedd sorra, hogy mi romolhatott el a párkapcsolatban, és ezek olyan dolgok-e, amiben képesek vagytok változni, és amit meg tudtok javítani együtt.

Lehet, hogy szükséged lesz egy kis önismeretre is ahhoz, hogy rájöjj, te mit rontottál, ugyanis nem csak az lehet a hibás, aki megcsalt, hanem az is, akit megcsaltak – persze nyilvánvalóan nem egyforma mértékben.

Számold bele, hogy egy darabig bizonytalanságban fogsz élni

A megcsalás egyik legkomolyabb következménye az, hogy a bizalom eltűnik kettőtök közül, és bár csak akkor érdemes visszaengedned a másikat az életedbe, ha tudod, hogy képes leszel tiszta lapot nyitni, a realitás az, hogy egy darabig még biztosan rá leszel stresszelve a hűtlenségére.

És ez normális is – neked, és a párodnak is meg kell tanulnod együtt élni vele. Persze nem büntetheted örökre, ha már úgy döntöttél, hogy újra együtt szeretnél vele lenni, de természetes, hogy egy darabig megreng a bizalom.

yacobchuck1/depositphotos.com

Koncentrálj arra, miért is szerencsés a másik, hogy vele vagy!

Egy megcsalás nagyon komolyan meg tudja borítani az ember önbizalmát, de bármilyen furcsán hangzik is, nem szabad a másiktól várnod, hogy visszaadja, ami elveszett. Ha ugyanis a párodtól függ az önbecsülésed, annak soha nem lesz jó vége, hiszen ő el is veheti tőled – magadnak kell megtalálnod.

Ha tisztában vagy az értékeiddel, és tudod, hogy mit adsz bele a kapcsolatba, akkor azt is tudni fogod, hogy miért teszi jobban a másik, ha nem követi el újra a korábbi hibáit.

Ha bizalmatlan és önbizalomhiányos vagy, akkor minden sarkon veszélyt látsz majd, és predesztinálod, hogy a kapcsolat ismét kudarcot fog vallani.

Ne hasonlítgasd magatokat másokhoz!

Biztosan mindenkinek meglesz a véleménye arról, hogy mennyire tettétek helyesen az újrakezdést, és könnyen lehet, hogy más párokat is ismertek, akik megpróbálkoztak egy második körrel megcsalás után. Fontos azonban, hogy ne mások véleményén alapuljon a saját kapcsolatotok, mert az könnyen megmérgezheti még akkor is, ha egyébként jól haladnátok.

Minden párkapcsolat egyedi, és ami az egyiknek bejön, az lehet, hogy nem az igazi a másiknál – saját magatoknak kell rájönnötök, mennyire működőképes a saját kapcsolatotok, és hogy hogyan tudtok túllendülni a megcsalás okozta fájdalmakon.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást