Egészség / Életmód

Nem csak a nők biológiai órája ketyeg: ezt állapították meg az idősebb apák gyerekeiről

Nem csak a nők biológiai órája ketyeg: ezt állapították meg az idősebb apák gyerekeiről

Az manapság már köztudott, hogy az idő előre haladtával a férfiak spermájának minősége romlik, a hímivarsejtek nem olyan aktívak, illetve számuk is csökken. Ennek ellenére egy férfi jóval később is képes gyermeket nemzeni, mint a vele egykorú nők. De vajon milyen kockázatokkal jár mindez?

Kitolódik a gyermekvállalás ideje

Már-már természetesnek vesszük, hogy a gyermekvállalás időpontja jóval kitolódott, és végül is maga az ok tényleg teljesen normális. Tovább tanulunk, később kezdünk el dolgozni, miközben jóval több emberrel kerülünk nap, mint nap kapcsolatba.

Utóbbi nem csak arra hívja fel a figyelmünket, hogy bőségesen van lehetőségünk válogatni, hanem arra is, hogy egyáltalán nem muszáj kapkodnunk.

Hovatovább legtöbbünknek szülei, idősebb rokonai is egyértelműen azt javasolják, éljünk az idő nyújtotta lehetőségekkel, és várjuk meg az igazit. De mi van akkor, ha az igazi nem jön?

Vagy legalábbis sokat várat magára… Ez mostanában mindennapos forgatókönyv, aminek azonban megvannak az egészségügyi hátulütői – ezúttal az idősebb apák jelentette, nem annyira egyértelmű kockázatokról lesz szó.

Kevesebb utód

Ha valaki később vág bele a családalapításba, annak általában az a következménye, hogy kevesebb gyermeke fog születni. Ennek oka lehet társadalmi, családi körülmény, vagy pusztán az egészség.

Ugyan nem ritka, hogy az idősebb férfiak fiatalabb partnert választanak, a mai modern életmódhoz gyakran csupán egy, legfeljebb két gyermek „passzol”.

A legújabb kutatások azonban arra is rámutattak, hogy nem csak az aktuális generációra van hatással az, ha idősebb az apa.

Úgy tűnik, a születendő gyermekek is követik ezt a mintát, és nem csupán az átlagosnál később vágnak bele a családalapításba, hanem ugyancsak kevesebb gyermekük születik, mint pl. nagy- és dédszüleiknek.

Ez vagy stagnáló, vagy csökkenő népességhez vezet.

 

Örökletes betegségek

Valamiért még mindig kézenfekvő ráfogni az anyákra, ha a gyermek valamilyen genetikai rendellenességgel születik, pedig az az igazság, hogy ezekért a férfiak éppúgy felelősek lehetnek.

A mostani kutatások arra engednek következtetni, hogy az idő előre haladtával a férfiak esetében is egyre nagyobb a kockázat a beteg utódra.

Nem minden betegség olyan kézenfekvő, mint pl. a skizofrénia, ami úgy tűnik, idősebb apák gyermekeinél gyakoribb.

A felmérések szerint az idősebb korban gyermeket vállaló apák befolyással bírnak utódaik termékenységére – ennek hatásait talán már a mostani, lassan szülővé váló generációk is érezhetik.

Ennek oka minden bizonnyal az (persze sok egyéb mellett), hogy a spermiumok is mutálódnak, és akár ilyen problémákat is okozhatnak a látszólag teljesen egészséges felnőtteknél.

Kevésbé aktívak?

Az idősebb apák, szülők kevésbé aktívak, mint azok, akik fiatalon vállalnak gyermeket.

Ez nem csak azért van, mert a kor előre haladtával kevésbé vagyunk aktívak, egészségesek, így aztán kevesebb időt tudunk gyermekeinkkel tölteni.

Modern életvitelünk szintén oda vezet, hogy sok családban hiányzik az egység, a közös program, az összejövetel.

Bár úgy tűnhet, a többi feltétel (lakhatás, étel, tanulási lehetőségek) mellett ezek nem annyira lényegesek, valójában olyan gondokhoz vezethetnek a gyerekeknél, mint az étkezési zavarok, a depresszió, és a legkülönfélébb mentális problémák.

Minderre rátesz egy lapáttal, hogy az idősebb szülőket természetes módon előbb veszítik el a gyerekek, a halál tényét pedig fiatalon sokkal nehezebb feldolgozni, mint felnőtt fejjel.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást