Szükség lesz-e emlékeztető oltásokra? Ezt mondják az amerikai szakértők

Szükség lesz-e emlékeztető oltásokra? Ezt mondják az amerikai szakértők

Címlap / Életmód / Egészség / Szükség lesz-e emlékeztető oltásokra? Ezt mondják az amerikai szakértők

Az Egyesült Királyság tudományos tanácsadó csoportja „valószínűtlennek” nevezte a COVID-19 vírus felszámolását. Szerintük „reális lehetőség” van arra, hogy olyan variáns fog megjelenni, amely ellenáll a jelenlegi oltóelemnek.

A kormányok, a közegészségügyi szervezetek és a vakcinagyártók nyomon követik a koronavírus -változatok, például a delta és a lambda változásait. Remélik, hogy választ kaphatnak arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e hamarosan az új változatokat célzó emlékeztető oltásokra.

„A dolgok rosszabbodni fognak” – mondta Dr. Anthony Fauci, a brit elnök fő orvosi tanácsadója. A Centers for Disease Control and Prevention friss jelentése szerint a delta variáns a már oltott embereket is megbetegítheti, és a vírus továbbadására is képesek lehetnek. Hogy új oltásra lesz szükség, az a jelent ismereteink szerint egyre valószínűbbnek tűnik, ennek részletei azonban még homályosak.

Emlékeztető oltás vagy új Covid-vakcina?

A Modernával együtt a Pfizer jelenlegi kétadagos oltása erőteljes és hatékony védelmet nyújt a COVID-19 összes ismert változata ellen, beleértve a delta változatot is, a folyamatban lévő tanulmányok és a saját statisztikák szerint – írja a Cnet.com. De a Pfizer júliusban bejelentette, hogy a vakcina harmadik adagja jelenleg fejlesztés alatt áll.

A vállalat elmondta, hogy saját kutatásai azt mutatták, hogy a vakcina emlékeztető oltása megnövelte az antitestek szintjét ötször-tízszer magasabbra a kétadagos oltásokhoz képest. Eredményeiket nem tették közzé vagy vetették alá szakértői értékelésnek.

A Pfizer elmondta, hogy úgy véli, hogy az oltóanyag első két adagja által biztosított védelem szintje idővel fokozatosan csökkenhet. Egy harmadik, emlékeztető adagra lehet szükség „hat-tizenkét hónapon belül”, miután egy személy az első két adaggal teljes mértékben oltott lett. A Pfizer szerint az emlékeztető oltás fokozhatja a védelmet a delta variáns ellen, amelyről ismert, hogy teljesen oltott embereket fertőz meg. 

Míg azonban egy emlékeztető oltás kiegészítené a meglévő oltóanyag két adagját, a Pfizer külön is dolgozik a delta változatot célzó új vakcina készítmény kidolgozásán.

Mit gondol a CDC, az FDA és a WHO az emlékeztető oltásról?

A CDC és az FDA kezdetben óvatosan nyilatkozott az emlékeztető oltással kapcsolatban. „A teljesen oltott emberek védettek a súlyos vagy akár halálos kimenetelű lefolyással szemben, az országban jelenleg terjedő minden variánssal szemben, ide értve a delta változatot is”– közölte a CDC és az FDA július 8-i közös nyilatkozatában.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást