Ciki szépség problémák

Ciki szépség problémák

Címlap / Életmód / Egészség / Ciki szépség problémák

Itt választ kaphatsz néhány olyan kérdésre, amelyet még talán a barátnőddel sem beszéltek ki.

Mi okozza a lábszagot?

Amikor nedvesség szorul be a zokni és cipő közé, különböző baktériumok alakulnak ki a lábadon, amelyek büdös kénes szagot bocsátanak ki.
Mit tehetsz ellene?
Mivel a száraz láb kiváltsága a szagmentesség, viselj nedvszívó pamut zoknit és szellőző anyagból készült cipőt, mint a vászon vagy bőr. Használhatsz szárító port is a cipő belsejében, ez megakadályozza a nedvesség kialakulását.
Háromszor egy héten este áztatsd a lábad 10 percig meleg teavízbe (ne gyógytea legyen). A teában levő csersav gátolja az izzadség termelést. Ha a lábad vörös, duzzadt vagy hámló pikkelyes, keresd fel orvosod, mert valószínüleg bakteriális vagy gombás fertőzésed van.

Állandó fogmosás mellett is büdös a szám, mit tegyek?

Bár a fogmosás segít megelőzni a fogszuvasodást, a rossz lehellet ellen önmagában kevés. A probléma ugyanis belülről jön a nyelvtől, toroktól, nem pedig a fogaktól.
Amikor a szájban levő baktériumok nem jutnak oxigénhez, akkor büdös kénvegyületeket bocsájtanak ki – ugyanez történik a láb büdösödésekor is. Ezért büdösebb a szánk reggel, hisz csukott szájjal aludtunk.
Mit tehetsz ellene?
A közhiedelemmel ellentétben, a fogkefe hátán levő redőkkel hiába dörzsöljük le a nyelvünket, a rossz lehellet ettől nem szűnik meg. A kénvegyületeket nem lehet “ledörzsölni”.
E helyett öblítsd ki a szád oxigéntartalmú ivóvízzel, és a nap folyamán igyál minél többször. Rághatsz oxigénben gazdag zöldségeket, mint a petrezselyem és zeller, amely csökkenti a szájszagot. Ha ezekkel a trükkökkel sem szabadulsz meg a szájszagtól, keresd fel fogorvosodat.

Az izzadság kezd átütni a ruhámon, mit tegyek?

Valószínüleg nincs mitől tartani, csak egy örökletes izzadási hajlamról van szó, amely előfordulhat bármely életkorban. Azért nem árt felkeresni az orvost, hogy kizárhatsd a pajzsmirigy-túlműködést, alacsony vércukorszintet és számos egyéb problémát.
Mit tehetsz ellene?
Lefekvés előtt törölközz meg jó és a hónaljnál alkalmazz izzadsággátló szert (ezek általában nagyobb mennyiségű alumínium-kloridot tartalmaznak, mint a hagyományos dezodorok). Reggel mosd le az oldatot, és ne használj más dezodort. Minden este ismételd meg.

A bikinivonal borotválása következtében vörös dudorok jelennek meg. Mit tegyek?

Ha nagyon leborotválod, akkor a szálak a bőr felszíne alatt kezdenek nőni, így kinyomják a bőrt, ami a piros dudorok kialakulásához vezet.
Mit tehetsz ellene?
Tedd le egy időre a borotvát, mert a duzzanatok folyamatos borotválásától a helyzet még rosszabb lesz. Ehelyett alkalmazz egy aszpirines oldatot naponta kétszer 2-7 napon keresztül. Ezzel a bőr felső rétege leszárad, helyette ott marad az új réteg bőr. Az új vékonyabb bőrön már könnyen át tudnak bújni a növekedő szőrszálak, és egy ideig megint nem lesznek vörös foltok.
Ha a probléma állandósul, érdemes lézeres szőrtelenítést végezni.

Miért olyan fényes az arcom?

Ha a hajad is hull, és a menstruációd sem szabályos, valószínüleg hormonális problémák léptek fel, ezért fel kell keresned kezelőorvosod. Ha nem, akkor a bőröd túl érzékeny a férfihormonjaidra, ez beindítja a felesleges olajütermelést. Másik oka lehet a túl sok arctisztítás. Sok dermatológus állítja, hogy az alkohol tartalmú arcszerek túlszárítják és irritálják a bőrt, amely extra méretű olajtermeléshez vezet.
Mit tehetsz ellene?
A legjobb az, ha megpróbálod nem túlszárítani a bőröd. Reggel mosd meg az arcod olajmentes tisztító krémmel, majd használj egy alkoholmentes tonikot. Szerezz be egy olaj-elnyelő gélt, kend be ezzel is az arcod. Lefekvés előtt ismételd meg, gél nélkül. Ez a módszer pattanások ellen is hatásos.
Ha továbbra is fénylesz, fordulj bőrgyógyászhoz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást