Burgonya krémleves petrezselyemmel

Címlap / Életmód / Receptek / Burgonya krémleves petrezselyemmel

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

A burgonya krémleves egyike a legfinomabb krémleveseknek, különösen ha tejszínnel és friss petrezselyemmel készítjük. Ismerd meg a burgonya krémleves hagyományos receptjét.

Hozzávalók:
– 2 gyöngyhagyma, durvára vágva
– 1 gerezd fokhagyma, durvára vágva
– 1 evőkanál olívaolaj
– 600-850ml friss zöldség alaplé (instant kockából készült vagy húsleves alaplé is jó)
– 1-2 közepes burgonya, hámozva és kockára vágva
– só és frissen őrölt fekete bors
– 1 evőkanál vaj
– 285ml tejszín
– nagy csokor petrezselyem 

Elkészítése:

1. Durván aprítsuk fel a hagymát és fokhagymát. Melegítsük fel az olívaolajat egy dupla aljú fazékban és adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, amíg megpuhul. Adjunk hozzá 600 ml alaplevet.

2. Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és főzzük 10-12 percig, amíg a burgonya megpuhul. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint.

3. Adjuk hozzá a vajat és keverjük meg. Ha szükséges fűszerezzünk utána. Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk fel.

4. Eközben vágjuk durvára a petrezselymet, szárakkal együtt.

5. Adjuk a petrezselymet a leveshez, keverjük jól el, majd zárjuk le a tüzet. Hagyjuk állni pár percig, amíg a petrezselyem elfonnyad a forró lében.

6. Hagyjuk lehűlni a levest majd botmixerrel pépesítsük.

7. Ha nagyon sima levest szeretnénk feltálalni, akkor tálalás előtt szűrjük le. Ha stílusosak szeretnénk lenni, tálaljuk pirítóssal és a tetejére helyezzünk egy buggyantott tojást, amit szarvasgombás olajjal locsoljunk meg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!