Budapesti lakás 5 millió alatt? Ezek most a legolcsóbb kerületek

Budapesti lakás 5 millió alatt? Ezek most a legolcsóbb kerületek

Címlap / Otthon / Budapesti lakás 5 millió alatt? Ezek most a legolcsóbb kerületek

Lakást vásárolni egyeseknek azt jelenti, hogy megtalálják a legjobb kilátást, a legmegfelelőbb infrastruktúrát, és hogy legyen hely a nagyi biedermeier szekrényének is.

A legtöbben azonban kénytelenek az árat is szem előtt tartani, és persze olyan is van, hogy ez az egyetlen szempont.

Ezek a legolcsóbb kerületek

Aki minél olcsóbban szeretne lakást venni, annak sem feltétlenül kell lemondania a főváros, de még csak a belváros nyüzsgéséről sem. 

Igaz, hogy ugyanazért az árért, amiért vidéken családi házat lehet venni, itt legfeljebb garzonokat találni, mégsem lehetetkeb 5 millió alatt élhető otthonokat találni.

Néhány ingatlanoldal átlagos négyzetméterárait összevetve az látszik, hogy jelenleg Budapesten belül a külső városrészekben legalacsonyabbak az ingatlanárak: Csepel-Belvárosban nagyjából 140 ezer forintos négyzetméteráron lehetett lakáshoz jutni 2014-ben, de nem sokkal voltak drágábbak az ingatlanok a Havannatelepen, Újpalotán, Újhegyen, Csillagtelepen vagy éppen Kispesten sem – derült ki az otthon.hu felméréséből.

A Belvároshoz közelebb eső VIII. kerületben sem lehetetlen jó áron lakást kifogni: az ingatlan.com mutatói szerint ebben a kerületben az átlagos négyzetméterár 287 ezer forint, de ez persze sokkal magasabb lehet, ha a nagykörúton belül keresünk ingatlant, és lényegesen olcsóbb, ha a rehabilitációs területeken kívül.

Rövid keresgélés után úgy tűnik, a Lujza vagy éppen a Diószeghy Sámuel utcában jó eséllyel lehet 5 millió forint alatt kis garzonokat találni, de érdemes szétnézni a Kálvária tér környékén is, ami sokat fejlődött az elmúlt években, de az ingatlanárak még mindig barátságosabbak a többi, belvároshoz közeli kerülethez képest.

Olcsóbb, ha…

5 millió forintos értékhatár alatt persze még az olcsóbb városrészekben sem érdemes kacsalábon forgó palotákat keresni, de egy kis szerencsével élhető garzonokat lehet kifogni.

Ha valóban szűkös a keret, és egyébként hajlandó vagy kompromisszumokat kötni, akkor érdemes szem előtt tartani néhány tényezőt, ami lenyomhatja az ingatlan árát.

Az önkormányzati lakások esetében szolidabb összegért akár jobb környéken, nagyobb lakáshoz is juthatsz, ez azonban nem kerül a tulajdonodba. Ha úgy gondolod, hogy néhány év múlva rendelkezel majd egy nagyobb összeggel, akkor érdemes olyan önkormányzati lakások után érdeklődni, amelyek a jövőben megvásárolhatóak lesznek.

Természetesen a felújítandó lakások is olcsóbbak, de itt mindig kalkuláld az árba, hogy ha lesz is, aki magát a munkát elvégzi, az anyagköltséget akkor is fedezned kell, és az is elképzelhető, hogy bizonyos átalakításokra engedélyt kell kérned, ami szintén húzós összeget jelenthet.

Az alagsori, szuterén vagy félszuterén lakások árai szintén jóval alacsonyabbak, persze, itt meg kell békélned a kevésbé kedvező fényviszonyokkal. Ami ennél is fontosabb, hogy bizonyosodj meg arról, hogy ezek az otthonok nem vizesednek, nem áznak be, és megfelelő a fűtésük, máskülönben az olcsó lakásra hamarosan komolyabb összeget költhetsz.

Ha kisebb összegből, de készpénzből szeretnél ingatlant vásárolni, akkor érdemes szétnézni az irodának, egyéb helyiségnek nyilvántartott lakások között.

Ezek az otthonok papíron nem lakásként szerepelnek, így értelemszerűen nem kaphatsz rájuk kedvezőbb kamatozású lakásfelhasználási kölcsönt, és a lakcímedet sem jelentheted be ide, viszont sokszor a lakásárak töredékéért juthatsz hozzájuk, ami befektetésnek is jó választás lehet.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!