Azt szokták mondani, hogy a borok élvezetéhez fel kell nőni. Tényleg kell egy kis tapasztalat, hogy az ember megtanulja élvezni ezeknek a fűszeres, aromás, savas italoknak az értékelését, de ha egyszer sikerül, rá fogsz jönni: minden palack bor egy-egy költemény!
3/4 Így kóstolj!
Nyilván a borkóstolásnak is valódi tudománya van, amiben egy kurzus keretein belül tudsz igazán elmélyedni, de az alapok ezek: első lépésként tegyél finom, köröző mozdulatokat a pohárral, hogy a bor levegőhöz jusson, az illata pedig betöltse a poharat. Eközben megfigyelheted a bor színét is: általában a sötétebb szín komplexebb, testesebb bort jelez. A következő lépés a bor megszagolása, ami szintén fontos, hiszen az ízélmény jelentős részét nem a nyelven található ízlelőbimbókon, hanem a szaglószervünkön át szerezzük. Gary Vaynerchuk borszakértő szerint az egyetlen hatékony – bár nem túl etikett-barát – módja a bor megszagolásának, ha az egész orrodat a pohárba dugod. Lehet, hogy nem érdemes rögtön ezzel nyitni egy étteremben, de otthon nyugodtan próbálkozz vele!
Végül a bor megízlelésekor vegyél a szádba egy apró kortyot, de ne nyeld le azonnal: terítsd be vele az egész nyelvedet, mert a nyelv különböző területein különböző ízeket érzel – így fogod megtapasztalni a bor teljes, komplex ízét. A szakértők szerint érdemes lehet megtanulni a technikát, amivel egy kis levegőt engedsz a szádba, miközben egy korty bor van benne, mert ez is segít teljességükben élvezni az ízeket. Ezt persze, amíg nem megy könnyedén, érdemes otthon egy korty vízzel gyakorolni.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!