Életmód / Táplálkozás

Mi van a bolti joghurtban? Az otthoni joghurtkészítés fortélyai

Mi van a bolti joghurtban? Az otthoni joghurtkészítés fortélyai

A szupermarketekben kapható gyümölcsjoghurtokról nemrég kiderült, hogy alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt. Van bennük viszont sok egészségre ártalmas adalékszer, amely azért kerül a joghurtba, hogy ízletes és sokáig eltartható legyen: természetes és mesterséges édesítők, stabilizátorok, színezékek és emulgeálószerek.  

A több ezer éves joghurt és az egészségünk   A joghurt az emberiség egyik legősibb tápláléka, már több ezer éve mindennapos eledel a Közel-Keleten. Mivel a tej a földművelő ember számára könnyen beszerezhető, a joghurt fogyasztása mindig is megszokott volt. Azt viszont, hogy mennyire értékes a szervezet számára, csak a 20. században fedezték fel.   A joghurt szinte minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre szükségünk van, méghozzá könnyen felszívódó formában. A benne lévő baktériumok segítségével fenntartja a bélflóra egyensúlyát. A legtöbb betegség a belekből indul ki, ezért a bélrendszer emésztési folyamatának szabályozásával erősíti az immunrendszert. Érdemes hetente többször fogyasztani! Azok is ehetik, akik érzékenyek a tejcukorra (laktózra).    A bolti joghurt   A szupermarketekben kapható gyümölcsjoghurtokról nemrég kiderült, hogy alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt. Van bennük viszont sok egészségre ártalmas adalékszer, amely azért kerül a joghurtba, hogy ízletes és sokáig eltartható legyen: természetes és mesterséges édesítők, stabilizátorok, színezékek és emulgeálószerek.    A legtöbb helyen vásárolható natúr joghurt szintén tartalmazhat ugyan jótékony baktériumokat, de a szavatossági ideje ennek is a hozzá kevert, részben ártalmas anyagok miatt hosszabb, mint a házi joghurté.    Cikkünkből könnyen elsajátíthatod a joghurtkészítés módját. Az általad előállított natúr joghurthoz bármilyen egészséges gyümölcsöt, gyümölcslevet vagy -pürét hozzáadhatsz azok közül, amelyeket kedvelsz, hogy saját gyümölcsjoghurtod legyen. Tehetsz bele (zöld)citromlevet, lekvárt, dzsemet, banánpürét, édesítőszerként pedig használhatsz barna cukrot, nyírfacukrot vagy sztíviát.  Így készíts házi joghurtot   Nemcsak egyszerű dolog, hanem még olcsó is. Csupán egy liter teljes tej és két evőkanálnyi joghurt szükséges hozzá. Ha délután elkészítjük, reggel már ehetjük!   1. Először forraljuk fel a tejet, majd hagyjuk hűlni, amíg testhőmérsékletű nem lesz. Ha UHT tejet használunk, akkor elég csak testhőmérsékletűre felmelegíteni.
2. Tegyük bele a két evőkanálnyi joghurtot, és műanyag kanállal alaposan keverjük össze.
3. Ezután öntsük előmelegített termoszba. A termoszt zárjuk le éjszakára kb. 12 órára. Miután a várakozási idő letelik, már készen is van a joghurt!
4. Öntsük át a termoszból egy befőttesüvegbe vagy más hasonló edénybe, és tegyük a hűtőszekrénybe!    A görög joghurt és a tejsavó   Ha görög joghurtot szeretnénk enni, akkor a kész joghurtot szűrjük át pelenka anyagon, és hagyjuk, hogy kifolyjon belőle a savó. A görög joghurtot sokan krémes állaga miatt szeretik jobban, mint a hagyományos joghurtot. Mivel nem tartalmazza a tejsavót, ezért töményebb, és a hagyományossal szemben kétszer annyi fehérjét tartalmaz: majdnem annyit, mint a hús.    A tejsavót, amely a joghurt, a sajt és a túró átszűrésekor kicsorgó színtelen folyadék, nem kell feltétlenül kiönteni, ugyanis rendelkezik mindazokkal az élettani hatásokkal, mint a joghurt. Ízesítés nélkül vagy szörpökkel, citrom- vagy narancslével ízesítve nagyon finom ital. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást