Otthon / Szórakozás

Böjte Csaba idézetek – Az autóvillamosságtól Istenig

Böjte Csaba idézetek – Az autóvillamosságtól Istenig

Déva, kilencvenes évek: egy elhagyott, üresen álló Ferences kolostor lakatját leveri egy szerzetes, és utcagyerekeket költöztet a kolostorba. Otthont és szeretetet ad nekik. A hatóságok nem nézik jó szemmel az ,,önkényes” beköltözőket, akiket többször felszólítanak az épület elhagyására, ám végül a gyerekek ott maradhattak – új otthonukban. Szobáról szobára újítják fel az épületet – mára Erdély több városában van ilyen gyermekotthon, melyet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány üzemeltet.

Böjte Csaba

Kolozsváron született, autóvillamossági szerelőnek tanult, egy évig dolgozott bányászként a Hargitán. Édesapja költő volt, aki egy verse miatt négy és fél évet töltött börtönben, majd szabadulása után nem sokkal maghalt.
Böjte Csaba ez után döntött úgy, hogy pap lesz. Olyan pap, aki jelen tettivel ,,jövőt” nevel. Blogjának egyik mondata: Holnap minden ember azzá válik, amit ma tesz. Ehhez ad lehetőséget munkáján és az alapítványon keresztül a gyerekeknek. Nekünk pedig – mondatain keresztül gondolkodni valót.

A szeretetről

,,A szeretet olyan, mint a gyógyszer, nem jutalom. Nem annak kell adni, aki megérdemli, hanem annak, akinek szüksége van rá.” ,,Én azokat szeretem ingyen, akiket más pénzért sem szeret.” ,,Az embereket csak szeretve lehet jobbá tenni.” ,,Mindaz, ami igazán értékes az életünkben, ami az embert emberré teszi, azt a gazdasági válság, a pénzügyi összeomlás, mely országainkat érinti, nem tudja elvenni tőlünk.”

Küzdelemről

,,A sötétség a világosság hiánya. Nem lehet összetörni és kilapátolni az ablakon. Sokkal egyszerűbb, ha meggyújtunk egy gyertyát. Tehát nem a rossz, a hiány ellen kell küzdeni, hanem életre hívni a fényt, a saját életünkben és másokéban egyaránt.” ,,Akkor vagy igazán szabad, ha azt, amit vállaltál, meg tudod tenni, és a kudarcok, sérelmek után sem a gyűlölet, a harag uralkodik a szívedben, hanem az újrakezdés lelkülete, a szeretet és a jóság.”

A tettek fontosságáról és a hitről

,,Tetteink beépülnek a személyiségünkbe. Nem tudunk úgy jók lenni, hogy ezáltal jóvá ne váljunk. Nem tudunk úgy törekedni az igazságra, hogy ne váljunk egyre inkább igaz emberré. Nem tudunk úgy hazudozni, hogy ne váljunk előbb-utóbb hazuggá. Tetteink meghatároznak minket.” ,,Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.”

Életcél, önmegvalósítás

,,Sokszor mondtam, hogy a mi életünk olyan, mint egy marék aranypor. Hatalmas érték, kincs. De hogyha nem adjuk oda valamiért, akkor is kiperegnek a mindennapok az ujjaink közül.” ,,Tudnod kell, hogy sok-sok vázlat után születik meg a remekmű! Ne add fel! Egy életed van, egyetlen dobás. Nem érdemes kishitűen, félszegen egy helyben topogni, vagy duzzogva félreülni. Tudj kacagni saját kudarcaidon, és kezdd elölről.”

…és az én kedvenc idézetem:

,,Az óvodáinknak, iskoláinknak nem bajnokképző tanfolyamoknak kellene lenniük, nem hiszem, hogy egy iskola versenyistálló kellene legyen, ahol egyetlen dolog számít, az individuális eredmények, a sikerek, hanem az életre felkészítő, az életnek szerves részét alkotó terek, ahol egy reális világba kilépésre készítjük fel a gyermekeinket.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást