A bocsánatkérés 5 nyelve: a tiéd melyik?

A bocsánatkérés 5 nyelve: a tiéd melyik?

Címlap / Életmód / Egészség / A bocsánatkérés 5 nyelve: a tiéd melyik?

Tudsz bocsánatot kérni? Hatékony a bocsánatkérésed? Gary Chapman, a szeretet öt nyelvének felfedezője szerint a bocsánatkérésnek is öt nyelve van, és ezek használatát a megbántott fél igényei határozzák meg. Tanácsai olyan helyzetekre vonatkoznak, amikor nem elég a „sajnálom”.

Miért kérjünk bocsánatot?

Minden embernek van erkölcsi érzéke, ami alapján helyesnek vagy helytelennek ítél meg bizonyos dolgokat. Az erkölcsi érzék kultúra- és személyfüggő.

Az eszkimó kultúrában elfogadható, hogy ha valakinek útközben elfogy az élelme, akkor bemegy egy idegen jégkunyhóba, és ott eszik, amit talál. A nyugati kultúrában ez betörésnek minősül, és a törvény bünteti.

Az embereknek is van elképzelésük a jóról és a rosszról. Ami az egyikünk számára természetes cselekvés, azt a másik gátlástalanságnak tarthatja, és neheztelni fog.

Senki sem tökéletes, ezért ha valakinek megsértjük az erkölcsi érzékét, attól a békesség kedvéért ajánlatos bocsánatot kérnünk, amennyiben nem szeretnénk, hogy a vele való kapcsolat törést szenvedjen.

Bocsánatkérés

A bocsánatkérés iránti vágy minden kapcsolatban jelen van. Bocsánatkérés hiányában nincs megbékélés, és eluralkodik a harag.

A megbántott fél bosszút forral, és a harag erőszakba torkollhat. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, a bántalmazónak lelkierőt kell gyűjtenie a bocsánatkéréshez.

Ha ez nem történik meg, akkor a sértettnek szembesítenie kell sérelmével a bántalmazót, hogy elégtételt kapjon.

Az igazi megbocsátás és megbékélés kétoldalú egyezség legyen.

A bocsánatkérés tanulható

A bocsánatkérés öt alapelemből épül fel.

A jó kapcsolat alapja, hogy megtanuljuk a másik ember bocsánatkérő nyelvét, és használjuk is azt.

Ha ismerjük a szívéhez vezető utat, és az ő nyelvén szólunk hozzá, akkor könnyen meg fog bocsátani, mert a bocsánatkérést őszintének fogja tartani.

A szeretet nevében sokszor kell bocsánatot kérni, mivel így tud egészséges módon megújulni egy szeretetteljes kapcsolat

A bocsánatkérés öt nyelve

A fájdalmunk kifejezésével szavakba önthetjük fájó érzésünket. Ezt fejezhetjük ki a „sajnálom” kifejezéssel, amely a bocsánatkérés érzelmi hátterét jelzi. Kimutatja, hogy gyötrődünk, amiért megbántottuk őt. 

A felelősség vállalása azt jelenti, hogy a bántalmazó elismeri, helytelen dolgot tett. Erre a „hibáztam” szó a legalkalmasabb.
 
A kárpótlás, a kártérítés a lélekben rejlő jóvátételi igényt elégíti ki. Kérdése: „Mivel tehetném jóvá a történteket?” Ilyenkor a bántalmazó tesz valamit, hogy elégtételt adjon, hogy pótolja a másik fél által elszenvedett veszteséget.

Az őszinte megbánás mondata: „Ígérem, nem fordul elő többé!” A megbánás azt jelenti, hogy a bántalmazó felismeri jelenlegi viselkedésének káros voltát, és változtat hozzáállásán, gondolkodásán. 

A megbocsátás jellegzetes kérdése az, hogy „Meg tudnál bocsátani?” Ezzel egyben azt is bevalljuk, hogy vétkeztünk.

Bocsánatkérő nyelvünk felfedezése

Saját elsődleges bocsánatkérő nyelvünket úgy deríthetjük ki, ha megkérdezzük magunktól a következőket: „Milyen szavakat és tetteket várok el a sérelem okozójától, hogy meg tudjak bocsátani neki?” „Mi fáj legjobban a jelenlegi helyzetben?”

A megbocsátó fél bocsánatkérő nyelvét úgy fedezhetjük fel, ha ugyanezeket a kérdéseket neki is feltesszük.

Ha nem kapunk választ, akkor mondjuk azt neki: „Sokra tartom a kapcsolatunkat. Mit mondhatnék vagy tehetnék, hogy megbocsáss nekem?”

Helyzetek és kapcsolatok

Ha elolvasod Gary Chapman és Jennifer Thomas: Ha nem elég a „sajnálom” ‒ A bocsánatkérés öt nyelve (Harmat Kiadó, 2010.) című könyvét, melyet cikkünk megírásához használtunk, akkor a többi fejezetből azt is megtudhatod, hogyan tanulhatsz megbocsátani, miként lehet a gyerekeket bocsánatkérésre nevelni, hogyan érdemes bocsánatot kérni a családban, a párkapcsolatban és a munkahelyen, és miképpen bocsáthatsz meg saját magadnak. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást