Ha minden mennyiségben imádod a csokit, akkor mit szólsz ha mellé valami izgalmas dolgot is párosítunk? Ne aggódj, csokis lesz és finom, csak egy kis csavart is viszünk a dologba. Itt az ideje, hogy kipróbálj néhány elsőre nem desszerthez illő hozzávalót, hidd el, nagyon izgalmas ízélmény lesz!
Céklás kókuszgolyók
A kókuszgolyó nemcsak egy szuper egyszerű desszert, de nagyon finom is és szerencsére egészséges verzió is készíthető belőle. Ha eltérünk egy kicsit a hagyományos recepttől, akkor például egy kis céklával megspékelve nagyon izgalmas lehet.
Hozzávalók:
- 40 g kókuszreszelék,
- 85 g hajdina,
- 1 cékla,
- 200 g datolya (vagy bármi, amit szívesen a közepébe tennél: például meggy vagy mandula),
- vaníliaaroma.
Elkészítés:
Tedd a kis darabokra vágott és meghámozott céklát, a hajdinát, valamint a kókuszreszelék háromnegyedét egy késes botmixerbe, majd keverd masszává. Ezután jöhet a datolya fele és a vanília is, majd egy újabb keverés. Ha megvagy a masszával, akkor vizes kézzel formálj kis golyókat (ha szeretnél, tegyél a közepébe datolyát, meggyet vagy mandulát), majd a kész labdácskákat forgasd meg kókuszreszelékben. Ezután semmi dolgod, akár már fogyaszthatnád is, de a legjobb, ha állni hagyod őket a hűtőben egy pár órán keresztül.
Kép forrása: pinchofyum.com
Cukkinis-csokis kuglóf
A cukkinit ugyan ritkán jut eszünkbe desszertekhez használni, mégis szuperül működik, például ebben a csokis kuglóf receptben. Nem hiába, hiszen a méz, a kakaópor, a vanília és a kókusztej megadják a kellő édességet, a cukkini pedig különleges ízhatást kölcsönöz ennek a desszertnek.
Hozzávalók:
- 150 g liszt,
- 30 g cukrozatlan kakaópor,
- 1 kiskanál szódabikarbóna,
- egy csipet só,
- 2 evőkanál kókuszolaj,
- 110 g méz,
- 1 kiskanál vaníliaaroma,
- 1 egész tojás és 1 tojásfehérje,
- 120 g reszelt cukkini,
- 60 ml almalé,
- 120 ml kókusztej,
- 85 g csokoládéchips.
Kép forrása: giverecipe.com
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vedd elő a kuglóf formát és vajazd ki. Reszeld le a cukkinit, majd egy kicsit nyomkodd ki és hagyd állni néhány percig. Egy másik tálban keverd össze a kimért lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. E mellett egy késes robotgépben keverd össze a tojást, a tojásfehérjét, az olajat, a mézet és a vaníliát addig amíg egyenletes massza nem lesz belőle. Ehhez jöhet hozzá az almalé, a cukkini, a méz és a mandulatej, majd fokozatosan a száraz hozzávalók és a csokipelyhek is. Ha az egész massza jól elkeveredett, akkor mehet a formába és 25 percre a sütőbe.
Tipp: Érdemes a légkeveréses fokozatot választani és fogpiszkálóval ellenőrizni, hogy a tészta belseje is teljesen megsült-e.
Whiskey-s baconos fánk
Mióta a sós karamellát megkóstoltad, már egy baconnel díszített fánk sem kottyanhat meg. Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy a bacon nem a rántottába vagy a főételhez kerül, de ha egyszer kipróbálod, biztosan megszereted majd.
Hozzávalók:
- 280 g kefír vagy görög joghurt,
- 120 g vanília ízű fánk,
- 60 g barnacukor,
- 1 tojás,
- 300 g liszt,
- 1 teáskanál sütőpor,
- egy csipet fahéj,
- egy csipet szerecsendió,
- 1 csipet szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 4 csík baconszalonna,
- 60 g porcukor,
- 1 evőkanál whiskey,
- egy kiskanál vaníliaaroma.
Kép forrása: babble.com
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd egy nagy tálban keverd össze a joghurt felét, a barnacukrot és a tojást. Egy másik edénybe mehetnek a száraz hozzávalók, azaz a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a fűszerek, majd ha megvagy mind a két résszel, akkor keverd össze őket úgy, hogy egy kissé ragadós sűrű masszát kapj. Ezután kend ki a fánkformákat, majd öntsd bele a mélyedésekbe a masszát és süsd őket körülbelül 15 percig. Ha aranybarnára sültek a fánkok, akkor hagyd őket kihűlni, addig is elkészítheted hozzá a cukormázt. Ehhez keverd össze a porcukrot, a vaníliát, a maradék joghurtot és a whiskeyt, majd tedd a hűtőbe körülbelül 1 órára. Ha a máz lehűlt és a fánkok is kihűltek, akkor kend be mázzal minden fánk felső részét, majd szórd meg a megpirított baconchipsekkel.