Bizarr! Máris kiderült a most elhunyt divattervező titka

Bizarr! Máris kiderült a most elhunyt divattervező titka

Címlap / Stílus / Divat / Bizarr! Máris kiderült a most elhunyt divattervező titka

Az haute couture dominikai születésű császára több mint fél évszázadon át öltöztette a világ társadalmának krémjét szebbnél szebb ruhákba. Köztük az amerikai elnökfeleségeket is – már Jackie Kennedy óta. Mostantól azonban nélküle kell továbbvinnie az általa képviselt stílusjegyeket a divatházának…

„Mindig úgy fogunk rá emlékezni, mint arra az emberre, aki segített, hogy a nők szépek legyenek és annak is érezzék magukat a ruhakölteményekben” – nyilatkozta Laura Bush a divattervező hétfői halálának estéjén.

De la Renta ugyancsak parádés darabokat tervezett Laura és George W. Bush lányának: az ő keze munkáját dicséri Jenna esküvői outfitje is. Leghíresebb kliensei között szerepelt Opray Winfrey, Anne Hathaway, sőt még George Clooney nemrégiben híressé vált felesége, Amal Alamuddin is.

A divattervező halálának okát nem tisztázták ugyan közeli hozzátartozói a hivatalos bejelentés alkalmával, annyi viszont bizonyos, hogy 2006-ban rákot diagnosztizáltak nála, tavaly azonban már minden lelete negatív volt.

„Az életben csak annyi biztos, hogy megszületünk és meghalunk” – elmélkedett Oscar de la Renta a legendás New York-i 92Y központban a „Fashion Talks” rendezvénysorozat alkalmával, 2013 júniusában.

És neki aztán tényleg fantasztikus élete volt!

„Mindig azt hisszük, hogy örökké fogunk élni. Sosem barátkozunk meg a halál gondolatával. Márpedig ennek az üzenetnek a lényege, hogy becsüljünk meg minden egyes napot az életben” – tette hozzá.

„Igazi, vérbeli úriember volt, a szó legtisztább értelmében. Csillagként ragyogott, és elvesztése szörnyű űrt hagy a divatvilágban” – fogalmazott Alina Cho divatújságíró, a világ legnagyobb angol nyelvű kiadóvállalatának, a Random House-nak a munkatársa.

A kezdetek

Oscar de la Renta 1932. július 22-én született a Dominikai Köztársaságban, nyolc gyermek közül egyedüli fiúként. „Az apám más jövőt képzelt el nekem, mint én magamnak. Ha valaha is említettem volna neki, hogy divattervező szeretnék lenni, holtan rogyott volna össze” – mesélte a Fashion Talks közönségének.

„A kellem szultánjának” is hívott de la Renta gyakran fejtegette, hogy a szülőföldjét jelentő sziget nagyban formálta az ízlését.

„Emiatt vagyok oda az egzotikus, színes és világos dolgokért” – nyilatkozta egy ízben a New York Times-nak.

Dekoráljunk, de hogyan?
Galéria / Dekoráljunk, de hogyan?

18 esztendősen Spanyolország felé vette az irányt, ahol a madridi San Fernando akadémián tanult. Egy időre elmerült az absztrakt művészetekben, de hamar rájött: a divat az igazi szenvedélye. Miután az Egyesült Államok spanyolországi nagykövetének felesége meglátta a ruhavázlatait, felkérte Oscart, hogy tervezzen a lányának egy estélyit. A lány és a ruha végül a Life magazin címlapján kötött ki, a sikerélmény pedig arra ösztönözte az ifjú titánt, hogy figyelmét teljes egészében a divat felé fordítsa.

Elszegődött Cristobal Balenciaga mellé tanoncnak, aki akkoriban a spanyolok legkelendőbb tervezőjének számított. „Tűket szedegettem a padlóról” – emlékezett vissza később erre az időszakra.

Az út fölfelé

Világhódító útjának következő állomása egyértelmű volt ebben a szakmában: Párizs, a divat Mekkája. Noha csak szét szeretett volna nézni a francia fővárosban, már az érkezésének napján megbízást kapott a patinás Lanvin divatháztól. Egyre kifinomultabbá vált a stílusa, beletanult a szabás-varrásba, két év elteltével pedig New York-ba költözött, ahol Elizabeth Arden tervezője lett. Saját márkája 1965-ben startolt, ami immáron napi viseletre alkalmas kreációkat tartalmazott.

„Elég nyughatatlan típus vagyok. Mindig csinálok valamit. A kreatív folyamat nem állhat meg” – jelentette ki egyszer.

Állócsillag

Kollégái dicsérték, vásárlói imádták, így nem csoda, hogy a divat-Oscarként is emlegetett Cody-díjat is bezsebelte, méghozzá több alkalommal. Ruhakölteményei mindennaposnak számítottak a Fehér Házban: Nancy Reagantól Michelle Obamáig mindenki szívesen viselte a tőle kapott darabokat.

Az ember nem megy a Buckingham-palotába pulóverben! – méltatlankodott de la Renta, de utána természetesen szent volt a béke.

A mostani first lady-vel azonban volt egy emlékezetes összetűzése, miután az egy J. Crew kardigánban jelent meg, hogy találkozzon II. Erzsébet angol királynővel. 

A divattervező első felesége Francoise de Langlade volt, a francia Vogue egykori szerkesztője, aki sajnos 1983-ban csontrákban életét vesztette. A tragédiát követően Oscar nemsokára örökbefogadott egy dominikai fiút, akit Moises-nek keresztelt.

A 82 évesen elhunyt trendmágnás özvegye Annette Engelhard Reed, őt 1989-ben vette el.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást