Szórakozás / Otthon

7 dolog, amit a franciák jobban csinálnak mint mi

Franciaország lenyűgöző hely. Sokan az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlítják olyan szempontból, hogy aki ott születik, a rengeteg csodát megtapasztalhat a határok átlépése nélkül. A meseszép városok, a napfényes tengerpartok, a hófödte hegycsúcsok és az erdős völgyek pedig csak az érzéki élmények egészen kis részét jelentik… Íme, a többi!

Sajt

A gallok földje a sajtkedvelő gasztroturisták egyik első számú célpontja. Charles de Gaulle-tól egyszer megkérdezte, mégis hogyan tudna egy olyan országot irányítani, mely 246 féle sajt gyártását vállalja magára. Talán attól félt, hogy az erjedésért felelős mikroorganizmusok felkelést szerveznek…
Bár a hazai boltok polcain is rengeteg francia sajtot találsz, de ha ellátogatsz a sajtok „szülőföldjére”, egészen különleges meglepetésekben is részed lehet. A Reblochon sajt például olyan szagos és folyós, mintha a szavatossági ideje jó néhány éve lejárt volna…

Shopping

Ha rákeresel a párizsi Galeries Lafayette-re vagy a Le Forum des Halles-ra, megtudhatod, mit jelent a franciáknak a pláza. Az egyik egy építészeti műremek, ahol a luxusmárkák jelenléte nélkül is tátva maradna a szád, a másik pedig a modern bevásárlóközpontok településnyi császára.
Az éves leértékelések januártól június végéig tartanak. Másfelől viszont a kormány és a lakosság is védelmezi a kisboltokat, így rendkívül sok pékséggel, hentesüzlettel és cukrászdával találkozhatsz.

Múzeum

Párizs a világ egy legimpozánsabb múzeumának, a Louvre-nak ad otthont. A három metrómegállónyi épületkomplexumot napokig tart végigjárni, ezért sokan csak Leonardo Mona Lisájának kedvéért „ugranak be” az üvegpiramisról is ismert csodaszép helyre.
Ha Franciaországban jársz, a múzeumokon kívül természetesen a kastélyokat is érdemes megnézned: Versailles, Chambord és Chinon is biztosan tetszeni fog neked.

Olvastad már?  Otthonodban is megteremtheted a francia eleganciát - Párizsi sikk ezzel az 5 tippel

Vonat

A francia vonatok gyorsabbak a repülőgépeknél. Amennyiben Párizsban lazítva arra szottyan kedved, hogy ellátogass a Földközi-tenger partjára, pattanj TGV-re! A „tézsévé” neve a „nagysebességű vonat” rövidítése.
Mindössze három óra alatt elszáguldhatsz vele a hatalmas ország déli csücskébe! Az SNCF vasútvállalat fantasztikus online akciókat is kínál, az első osztály például alig drágább a másodiknál. Látod, a mediterrán életélvezet nem feltétlenül jár lomhasággal!

Közlekedési dugó

Ha láttál már ötágú kereszteződésben, felfestett sávok nélkül minden irányban tolongó autókat, amelyek között merőleges irányban buszok dudálnak, akkor a francia közlekedési morál nem jelent majd meglepetést számodra. Amennyiben viszont ez lesz az első mediterrán utad, várj inkább az autóbérléssel néhány napot!
Addig ugyanis megszokod az egymáshoz érve parkoló kocsik látványát, illetve az örökös egy helyben toporgás ideáját. A nyári szombatok ilyen szempontból a legdurvábbak, hiszen mindenki egyszerre indul vakációra.

Udvariasság

Kevés olyan nép van, amelyiknek ennyire természetes az udvariasság, mint a franciáknak. Itt a legkevésbé sem fogod elnagyolt gesztusnak érezni, ha az étteremben a hátsód alá tolják a széket, vagy ha idegenek a segítségedre sietnek apró dolgokban. Ez látszólag talán ellentétben áll a pocsék közlekedési morállal, viszont így legalább a koccanásokat is úriember módjára kezelik az ottaniak – már ha egyáltalán érdekli őket, hiszen a többség két-háromévente úgyis autót cserél.
A „bonjour” vagy „bonsoir” szócskák jelentése amúgy nem egy sima helló. Sokkal inkább azt mondod vele: „itt vagyok, becsülöm az udvariasságod, ezért cserébe én is a kedvedben járok”.

Olvastad már?  Egy nagy kedvenc, ha őszi utazást tervezel: ezért látogass el Prágába

Érzékiség

A franciáknak egészen más elképzelésük van az érzékiségről, mint amihez mi hozzá vagyunk szokva. Senki sem tudja ugyanis úgy vegyíteni az egyszerűséget az eleganciával, mint az ottani férfiak és nők. Meglepve tapasztalod majd, hogy az ottani hölgyek többsége egy élénk rúzson kívül semmilyen más sminkterméket nem használ, az öltözködésben viszont nincs semmilyen korlát.
Van, aki pizsamában, és van, aki túlméretezett férfiingben lép utcára – közös lesz bennük, hogy mindenkinek jól áll, amit éppen magára kap. Ezzel a lista végére értünk, ami koránt sem jelenti azt, hogy „mindössze” ennyi érvet tudunk felhozni egy franciaországi kiruccanás mellett…