VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A fenntartható gazdálkodás, a bio, az organikus, az adalékanyag és vegyszermentes kifejezések az elmúlt években váltak népszerű sőt, keresett kifejezéssé. Korábban nem csak tudomásunk, igényünk sem volt ezekre a szavakra, hiszen alapvető volt, hogy minden élelmiszerünk megfelel az említett kritériumoknak.
Az ipari termelés azonban mindent megváltoztatott: egyre több lett a méreganyag, az ízfokozó és a számos, felesleges adalék az ételeinkben. Sokan egyre tudatosabban próbálják megválasztani azt, mi kerül az asztalukra, de arra már jóval kevesebben gondolnak, hogy nem csak a friss alapanyagok, hanem a belőlük készült félkész-kész ételek is ugyanúgy tartalmazhatják a különféle méreganyagokat. Pedig a feldolgozott készítményekben ugyanúgy ott vannak a rovarírószerek, vagy éppen az antibiotikum-maradványok. Ez alól természetesen a különféle italok, a borok sem kivételek.
A biodinamikus borok azt a szűk piacot igyekeznek kiszolgálni, akik számára a szőlő nem csak egy alapanyag, hanem eszköz az egészségmegőrzéshez és lehetőség a borászat művészi szintre történő emelésére.