A bikini 75. születésnapját ünnepli – Hogy nézett ki régen?

A bikini 75. születésnapját ünnepli – Hogy nézett ki régen?

Címlap / Stílus / Divat / A bikini 75. születésnapját ünnepli – Hogy nézett ki régen?

75. születésnapját ünnepli, az idő múlása cseppet sem hagyott jelet rajta, sőt! Sokak kedvence, még mások ódzkodnak tőle, ott lakik mindannyiónk fiókjában a dédelgető napsütésre várva.

A női fürdőruha egyik ikon darabjáról, a bikiniről van szó. Görög vázákon, festményeken már i.e. 1400-as évek tájékán fellelhetőek fürdőruhához hasonló ruhaneműt viselő hölgyek, még a római birodalomból már konkrétan fürdőző női sziluettről szól a krónika. Ezek a szövetből, bőrből készült holmik idővel eltűntek egészen a 20.század közepéig.

Kulturális változás köszöntött be, ahol a női test szabadabb interpretációt kapott. Jacques Heim a neves párizsi divatház, Chambre Syndicale de la haute couture tervezője 1932-ben alkotta meg az első fürdőruhát. 

A nap barnította bőr, a kivillanó testrészek már nem tabuk!  

A második világháború alatt a textil hiányának köszönhetően kelt életre a női bikini, a válságos szituációból adódóan spórolásra szorult a ruhaipar is. Kevés textil felhasználásával apró, testet takaró fürdőruhák láttak napvilágot.

A francia Louis Réard ötvözve mérnöki tudását divattervezői énjével tovább gondolta kollégája remekművét, akinek nevéhez fűződik a bikini hivatalos születése.

Maga az elnevezés is tőle ered. A Marshall-szigetek részét képző Bikini-atollról kapta nevét. Réard elképzelése szerint ennek az újszerű női viseltnek a társadalom férfi tagjaira való hatása egy atombomba robbanásához mérhető. 

Sokat nem tévedett!

A divatújdonság bemutatást még a top modellek sem merték felvállalni abban az időben. A legbátrabb – és legszerencsésebb, férfiak hada kérte meg kezét az esemény után – Micheline Bernardini a Casinò de Paris sztriptíztáncosnője volt. Innentől kezdve a bikini útja egyenes és akadálymentes volt egészen napjainkig.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást