Háztartás / Otthon

7 bevált trükk, hogy hatékonyabb legyen a tavaszi nagytakarítás

7 bevált trükk, hogy hatékonyabb legyen a tavaszi nagytakarítás

Egy rutinos háziasszonynak már aligha okoz gondot a tavaszi nagytakarítás, ám aki csak nemrég kezdte meg az önálló életét, annak bizony ilyenkor jól jön néhány praktika. Az alábbi trükkök nálam mind beváltak, így nyugodtan ajánlom őket: akár a pincétől a padlásig suvickolod át a házat, akár csak egy konkrét problémát szeretnél megoldani. Ki tudja, a tanácsok között talán akkor is találsz újdonságot, ha egyébként azt gondoltad, neked már nem lehet újat mutatni.

Ecetet, mindenhová!

Az ecet szagától sokan ódzkodnak, ezért nem is használják szívesen takarításhoz, pedig nekem az a tapasztalatom, hogy éppen a szagtalanításban játssza a legjobb szerepet. Az ecet szúrós szaga ugyanis gyorsan elillan, főleg, ha egy gyors szellőztetéssel is rásegítesz, azonban, mivel megöli a gombákat, baktériumokat, és minden olyasmit, ami a kellemetlen szagokat okozhatja, csak friss tisztaságillat marad utána.
Éppen ezért én nagytakarításkor egy kis ecetes vízzel minden konyhai felületet át szoktam törölni, a szekrényajtóktól kezdve a tűzhelyen át a munkapultig.

Gőztisztító

Szintén sok helyen bevethető, természetes és könnyen használható eszköz a gőztisztító, szerintem mindenképpen érdemes beruházni egyre. Nekem elsősorban a zsíros szennyeződések tisztításánál vált be, de a konyhai csempém sem volt még soha olyan tiszta a beköltözésem óta, mint a gőztisztítós lemosásnál.
Mivel egyszerre nagyobb felületet is gyorsan, hatékonyan lehet vele tisztítani, nagytakarításkor jó, ha kéznél van. Mi is kipróbáltuk a gőztisztítót – az erről szóló cikkünket itt olvashatod!

Bársonyos szöszölő

Biztosan van egy nagyon profi megnevezése is, de én így ismerem ezt a tenyérnyi méretű kis kefét, aminek bársonnyal bevont felületével le lehet szedni a szöszt és az állatszőrt a ruhákról meg a kanapéról. Ha az ülőgarnitúra tisztításáról van szó, én mindenképpen erre esküszöm.
Akinek van kisállata, az pontosan tudja, hogy egyszerű porszívózással szinte lehetetlen minden szőrt összeszedni, a ragacsos felületű hengerek pedig legfeljebb egy egér esetében segítenek, de ha ennél nagyobb testű állatod van, szélmalomharcot folytatsz. A bársonyos szöszölő viszont nálam remekül bevált a kanapén és a díszpárnákon, pedig nálam hosszú szőrű és állandóan vedlésben lévő cicával van nehezítve a terep.

A megmikrózott citrom

A mikró tisztítása elég utálatos feladat, különösen, hogy nehezen hozzáférhető helyekről van szó, és legalábbis nálam mindig akkor robbannak a zsírcseppek, amikor elfelejtettem letakarni valamivel a mikrózandó kaját.
A könnyebb tisztítás és a szagok megszüntetése érdekében is be szoktam tenni 2-3 percre egy kis tányérnyi vizet, amibe előzőleg belefacsartam egy citrom levét. A gőz feloldja a zsíros lerakódásokat, így még melegiben könnyű kitörölni őket, ráadásul a szagok is megszűnnek.

Nagymosáshoz figyeld az időjárás jelentést!

Ezt a trükköt anyukámtól tanultam, és el sem tudnám képzelni, hogy máshogy csináljam. A nagymosást, tehát a paplanok, függönyök, egyéb textíliák tavaszi mosását egy olyan napra időzítem, amikor előreláthatólag napfényes, kellemes idő lesz. Ilyenkor ugyanis lehetőség van rá, hogy a mosott anyagok a napon száradjanak meg.
A legjobb persze a kertben, vagy az erkélyen, de az ablak elé húzott ruhaszárító is megteszi. A napfénynek ugyanis fertőtlenítő hatása van, ráadásul a fehér ruhákat is világosabbra szárítja, arról nem is beszélve, hogy a napon száradt holmiknak semmihez sem fogható friss illatuk lesz.

Azok a fránya fugák

Sokan a csempetisztítás szó hallatán is sírva fakadnak, és akkor még nem is beszéltünk a fugákról… Bevallom, erre nehezen veszem rá magamat, de ha a fugatisztítás már nem tűr halasztást, akkor egy bögre vizet meg egy bögre ecetet összeforralok, majd feloldok benne egy evőkanál mosószódát, fogok egy erre a célra fenntartott fogkefét, és elkezdem átdörzsölni a fugákat.
Nem fogok hazudni, ez a meló mosószódával sem lesz az évszázad bulija, de legalább működik a trükk, és a fugák szépen kifehérednek.

Frissítő felmosás

Végül, ha már minden ragyog, csak a felmosás van hátra. Hogy az egész lakás levegője felfrissüljön, érdemes egy citrom levét belefacsarni a felmosóvízbe.
Ez nem csak a baktériumok nagy részét pusztítja el, de tiszta illatot is hagy maga után.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást