Háztartás / Otthon

Kipróbáltam a gőztisztítót minden felületen: Elárulom, érdemes-e megvenni

Kipróbáltam a gőztisztítót minden felületen: Elárulom, érdemes-e megvenni

Technikai részletek

Mivel nem volt összehasonlítási alapom, ezért vásárláskor most nem annyira a műszaki szempontok, mint az ár volt a döntő szempont. Végül egy internetes áruházból választottam gőztisztítót, valamivel kevesebb, mint 10 ezer forintért.

A gép 1200 W-tal működik, a tartálya aránylag kicsi, nagyjából másfél-két deciliter vizet lehet bele tölteni, de ez nem is baj, mert olyan 40-50 perc fújkálásig ez kitart, és maga a gép is még viszonylag könnyen megtartható akár fél kézzel is.

A tisztítóhoz különböző fejeket adtak, ez viszont szerintem mindenkinél legyen majd szempont: a kefés henger nélkül mit sem érne az egész, és a kis, nehezen hozzáférhető helyek tisztítására mellékelt fújóka is nagyon hasznos.

Használat előtt

Mielőtt bárki hozzáfog a gőztisztítós nagytakarításnak, szólok, hogy a biztonsági utasításokat tényleg nem árt komolyan venni. Fantasztikus, hogy vegyszerek nélkül dolgozhatunk, de a forró gőz valóban nagyon forró.

Ne kapkodj, ne legyél figyelmetlen, és eszedbe se jusson újratölteni a tartályt, amíg nem hűlt ki, mert a hirtelen felmelegedő víz gejzírként fog visszacsapni.

Nekem sikerült egy kicsit meg is égetnem a lábamat, de azt hiszem, ha az ember tudomásul veszi, hogy most valóban forró gőzzel – és persze felforrósodó tisztítóeszközzel – dolgozik, és ennek megfelelően óvatos, akkor az ilyen balesetek elkerülhetőek.

Kisgyerek, kisállat semmi esetre se legyen a közelben takarításkor!

Az első próba: tűzhely

Összeszerelés után elsőként a tűzhelyen és a sütőn próbáltam ki a gőztisztítót. Az eredmény nálam tízből tíz pontot kapott, a kefével is ellátott fejjel tényleg minimális súrolással töröltem le olyan zsírfoltokat, amiket máskor percekig suvickolok.

A kis fúvófejjel sikerült bejuttatnom a gőzt a sütő ajtaja és a fogantyúja közé, ahol gyakorlatilag lehetetlen takarítani, mert semmi nem fér be. A gőz hatására egy pillanat alatt kifolyt a lerakódott zsír, amit aztán már egyszerűen csak letöröltem, és ugyanez volt a sütővel is.

Az első próbát a gőztisztító akadály nélkül vette, még felül is múlta az elvárásaimat.

Oldalak: 1 2

3 hozzászólás

 • Avatar
  Kersák Tamásné
  2020.11.03., 08:18

  Kedves Margit!
  Szabad megkérdezni a gőztisztító márkáját?
  Köszönettel: Kersák Tamásné

  Válasz
  • Bien.hu
   Bien.hu
   2020.11.03., 09:54

   Szia! Több jó gőztisztító is van most a piacon, de talán az egyik legjobb a Kärcher 🙂

   Válasz
 • Avatar
  Sziuka
  2020.11.03., 19:31

  Ezzel a 3 színnel sose fesd a lakásodat.
  Élénk piros, sárga, zöld és kék.
  Akkor, hogy is van ez, csak számoljunk.

  Válasz

Írj egy hozzászólást