Betegségek, amik 50 fölött sújtanak le a leggyakrabban

Betegségek, amik 50 fölött sújtanak le a leggyakrabban

Címlap / Életmód / Egészség / Betegségek, amik 50 fölött sújtanak le a leggyakrabban

„Jaj, nekem már annyi bajom van!” – sóhajt az egyik ötvenes, a másik pedig jóganadrágba bújva is úgy néz ki, mint aki még a negyvenet sem töltötte be. Az a fő különbség köztük, hogy utóbbi tisztában van a veszélyekkel, és tudatosan igyekszik mérsékelni őket, míg utóbbi beletörődve tudatosítja magában, hogy egyre betegebbnek kell lennie. Összeszedtük, mire figyelj!

Csontritkulás

A változókor után, az ösztrogén-termelés leállásával természetes módon megváltozik a csontok szerkezete – mégpedig sajnos negatív irányban, hiszen az azokat alkotó szövetállomány ritkább lesz, hajlamosabbá válva a repedésre, törésre.
Ötvenen túl még fontosabb tehát a kalciumban gazdag étrend – a zsírszegény tejtermékek kitűnő megoldást biztosítanak erre –, a megfelelő D-vitamin bevitel, amely napfény és táplálék útján egyaránt fedezhető, valamint a rendszeres csontsűrűség-vizsgálat. Utóbbi teljesen fájdalommentes, csupán be kell hozzá feküdni egy diagnosztikai gép alá, s rögtön kiderül, veszélyben vagy-e.

Ízületi panaszok

A reuma, a porckopás és a többi gyulladásos ízületi megbetegedés már rég nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hanem a fiatalokat is. Ennek elsődleges oka a mozgásszegény, ülő életmód. Persze, a megelőzést sosem késő elkezdeni, így akár már napi félóra sétával is tehetsz az egészségedért.
Amennyiben visszatérő fájdalmat tapasztalsz a mozgás során – esetleg már nyugalmi állapotban is – feltétlenül keresd föl az orvosod! Lényeges, hogy a „kattogó” ízületek miatt nem kell aggódnod, a fájdalomra azonban érdemes odafigyelni. A legtöbben térd-, csípő-, és csuklóproblémákkal látogatnak a rendelőbe.

Magas vérnyomás

A „csendes gyilkosnak” is hívott betegség tünetei gyakran csak akkor jelentkeznek, amikor a baj már évek, vagy akár évtizedek óta fennáll. Éppen ezért a legtöbben a negyedik vagy ötödik iksz betöltése után mennek orvoshoz, amikor az állandó kimerültség, a fejfájás, a szívdobogás vagy például a vesét érintő járulékos panaszok révén rászánják magukat a kivizsgálásra.
Amikor ilyen fázisban jár a dolog, tehát kifejezetten kóros értéket mutat a vérnyomásmérő – 140/90-et, vagy afölöttit –, már gyógyszeres kezelésre van szükség. Ha azonban szemfüles vagy, és figyelsz magadra, ennél korábban akár az életmódváltás is elég.

Cukorbetegség

Míg az egyes típusú cukorbetegség autoimmun rendellenességet jelöl, amelynek során a hasnyálmirigy nem termel inzulint (vagy csak elenyésző mennyiségűt), a kettes típusú változatot „időskorinak” is szokás nevezni: ekkor ugyanis rendelkezésre áll a szénhidrátok feldolgozásához szükséges hormon, de a sejtek nem tudják azt felhasználni.
Az állapotra életmódbeli és genetikai tényezők egyaránt hatással vannak, de általánosságban elmondható, hogy az egészséges táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás klinikailag bizonyított módon csökkenti a vércukorszintet – persze, csakis az orvosi utasítások betartása mellett.

Depresszió

Ötvenen túl lecsaphat az úgynevezett „üres fészek” szindróma, ami a gyerekek kirepülése utáni magányt jelöli. Ilyenkor jelentős érzelmi kapacitás szabadul fel, tehát úgy érezheted, hogy „nincs kit szeretned”.
A párkapcsolatodat is új alapokra kell helyezned, hiszen újra nő és férfi lesztek egymás mellett, nem pedig anyuka és apuka, mint az elmúlt évtizedekben. Akár van családod, akár nincs, a kapuzárási pánik vagy más néven az életközépi válság is tartogathat számodra kellemetlenségeket. Fontos, hogy ha úgy érzed, valami nincs rendben a hangulatoddal vagy az érzelmeiddel, ne habozz orvoshoz fordulni!

Bélproblémák

A tápanyagok elsősorban a bélfalon keresztül felszívódva jutnak a véráramba, ahol a különböző sejtekhez kerülve hasznosulnak. A bélfalon lévő, felszívódást segítő csillók – vagy más néven bolyhok – „elfáradhatnak”, aminek nyomán megváltozhat az emésztésed. Jellegzetes példa, hogy a korábbi kedvenc ételeid egyszer csak panaszokat okoznak, nehezen emészthetőnek érzed őket.
Ötvenen túl akár az is előfordulhat, hogy tej- vagy gabonaérzékenység alakul ki nálad, ezért teljesen át kell alakítanod az étrended. Figyelj az apró jelekre, s azt vidd be a szervezetedbe, amit az éppen igényel!

Metabolikus szindróma

Ez a fogalom olyan betegségek gyűjtőneve, melyek az anyagcserét érintik, s napjainkban rendkívüli módon jellemzőek. A magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás mind a tünetegyüttes része, más szív- és érrendszeri, valamint emésztőrendszeri gondokkal egyetemben.
Metabolikus szindróma esetén lényeges a holisztikus, tehát a szervezetre egységes egészként ható, átfogó kezelés, amelynek az aktív életmód felvétele a legegyszerűbb módja. Egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással rengeteg kellemetlenségtől megszabadulhatsz, túlsúly esetén pedig az első lépés annak a leadása. Bár úgy tűnhet, hogy ötven fölött már egy csomó betegség lecsaphat rád, tudatosítsd magadban: a korod önmagában csak egy szám, amelyet te töltesz meg tartalommal!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást