4 betegség, ami a felnőttkori pattanásaid mögött bújhat meg

4 betegség, ami a felnőttkori pattanásaid mögött bújhat meg

Címlap / Életmód / Egészség / 4 betegség, ami a felnőttkori pattanásaid mögött bújhat meg

Ha azt hitted, hogy a húszas éveiddel a pattanásos tinibőrt is magad mögött hagyhatod, de mégsem így történt, akkor üdv a klubban – a felnőttkori akné komolyan megnehezítheti az ember életét, főleg akkor, ha nem tudod, miért áldott meg vele a sors. Ha a pattanásaid nagyon makacsak, és nem akarnak múlni, az komolyabb rendellenességekre is utalhat – ha úgy érzed, baj lehet, érdemes elmenned orvoshoz, és az alábbi problémákat kizárni.

1. Hormonális problémák

Ha a hormonháztartásod felborul, pattanások alakulhatnak ki az arcodon – ez természetes dolog például a menstruációd első néhány napjában, vagy közvetlenül előtte, de ha máskor is jelentkezik, érdemes megnézetned, hogy a hormonjaid rendben vannak-e.

Ez különösen akkor lehet fontos, ha fájdalmas, nagyobb és gyulladt pattanásaid vannak az álladon, a nyakadon és a hátadon.

Lehet, hogy egy egyszerű fogamzásgátló megoldja a problémát, de az is előfordulhat, hogy máshogy kell beállítani az egészséges egyensúlyt.

4 betegség, ami a felnőttkori pattanásaid mögött bújhat megKép forrása: Lenets_Tatsiana/depositphotos.com

2. Allergiás vagy valamire

Akár ételallergia, akár valamilyen más anyagra jelentkező érzékenység is okozhatja, hogy kipattogsz, de még a parfümödre is allergiás lehetsz. Egyre gyakrabban jelenik meg a magazinokban, hogy a tejtermékek is okozhatnak hasonló allergiát, de ezt tudományosan még nem sikerült alátámasztani – azért érdemes kipróbálni, hogy ha kevesebbet fogyasztasz bizonyos ételekből, akkor elmúlnak-e a puklik.

3.
PCOS

Ennek is köze van a hormonokhoz, de sokkal több annál: a PCOS-t még nem értjük teljesen, de az orvosok úgy gondolják, köze lehet az inzulin nevű hormon iránti érzéketlenséghez. A rendszertelen menstruációs ciklus, a hízás és a hajhullás mellett a leginkább árulkodó jelei a betegségnek a múlni nem akaró pattanások, amelyek olyan makacsok, hogy nem lehet őket eltüntetni.

A PCOS nem játék, így ha a tünetek valamelyikét is tapasztalod magadon, érdemes felkeresni a nőgyógyászodat.

4. Cukorbetegség

Ha korábban nem voltak pattanásaid, de közeledsz a 30-as éveidhez, esetleg a 40-es éveidben jársz, és most elleptek a puklik, elég nagy az esélyed arra, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedsz. Az akné ilyenkor együtt jár a szomjúságérzettel, így ha a kettőt együtt tapasztalod, keresd fel az orvosodat! A statisztikák szerint a pattanásos bőr a cukorbetegek egyharmadánál jelentkezik a betegség valamelyik stádiumában, sokaknál rögtön a kialakulás után. A PCOS-hez hasonlóan ez sem játék, ezért vizsgáltasd ki magad minél előbb, hogy biztosan kizárd a komoly betegségeket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást