Nagyon beindult Bécsben a gargalizálós koronavírus teszt

Nagyon beindult Bécsben a gargalizálós koronavírus teszt

Címlap / Életmód / Egészség / Nagyon beindult Bécsben a gargalizálós koronavírus teszt

Március vége óta minden bécsi részt vehet a „Mindenki gargalizál” elnevezésű akcióban, amelynek keretében eleinte csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozó bécsi cégek munkatársai és családtagjaik tesztelhették magukat heti rendszerességgel koronavírus-fertőzésre. A kedvező fogadtatása miatt az ingyenes otthoni tesztelési lehetőséget először más ágazatok dolgozóira, majd minden bécsi lakosra kiterjesztették. 

Mára 350 ezren regisztráltak a gargalizálós PCR-tesztet rendelkezésre bocsátó startupnál, a Lead Horizonnál, hogy otthon készíthessenek hivatalos koronavírus-tesztet. Ehhez a mintavételt – internetes azonosítás után – a számítógép vagy a mobiltelefon kamerája előtt kell elvégezni, majd a mintát el kell juttatni bármelyik BiPA üzletbe vagy a REWE-lánchoz tartozó üzletek egyikébe. Innen futár szállítja a nyálpróbákat az elemzést végző laborba. A teszteredményt elektronikusan kapják meg a résztvevők.

Gargalizálós PCR teszt
Otthon végezhető gargalizálós PCR-teszt © PID / Jobst

Az akció kezdete óta összesen 833.536 mintát vizsgáltak, amelyből 4.534 volt pozitív. Áprilisban egy hét alatt átlagosan 188 ezer próbát adtak le, ami átlagosan 31.400 elvégzett tesztet jelent egy nap. A napi csúcsot eddig 35 ezer kiértékelt nyálminta jelenti. 

A „Mindenki gargalizál” elnevezésű akció széles körű bevezetésekor 1,3 millió tesztet osztottak szét, 3 millió pedig folyamatosan raktáron van, hogy pótolni tudják a készleteket. Az új tesztekhez a bécsiek ugyanott juthatnak hozzá, ahol leadhatják a mintákat – vagyis városszerte több mint 770 különböző üzletben. Ehhez 70 százalékuknak mindössze 5 percet kell gyalogolnia, de maximum 5 perc autózással minden bécsi elér egy résztvevő üzletet. Ezek egyébként a város elektronikus térképén is fel vannak tüntetve. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást