A bazsalikom termesztése

A bazsalikom termesztése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A bazsalikom termesztése

A bazsalikomnak napos helyre van szüksége az egészséges növekedéshez, napi legalább 6-8 óra napfény kell érje, állandóan nedves talajban.

Védjük az erős széltől, fagytól és a perzselő napsütéstől. Nem tesz jót neki a déli erős napsütés.

Ültetése
A magokat napsütötte helyen cserépben, vagy közvetlenül a termőföldbe kell elvetni. A magokat egyenletesen kell elszórni kb. 3-4 centi mélyen a talajba. Folyamatosan nedvesen kell tartani a földet és gyommentesen. Kb. 5-8 napon belül bekövetkezik a csirázás. Amikor palántává nötte ki magát akkor szét lehet ültetni egymástól (15-20 centire egymástól), vagy át lehet ültetni a cserépből a termőföldbe. Kerüljük a túllocsolást.

Növekedés
Benti termesztésnél 5-7 naponta kell alaposan megöntözni, kint figyelembe kell venni a csapadékot is. Mindig délben öntözzük, ne este.

A cserepes bazsalikom hamarabb kiszáradhat, mint a kinti földben, ezért maximum 5 naponta öntözzük. Gondoskodj a cserepek alján lyukakról, hogy a víz el legyen vezetve. A bazsalikom nem éli túl a zord teleket, naponta napsütésre van szüksége.

Betakarítás
A még fiatal leveleit szakítani vagy levágni kell. Nem jó az egész szárat levágni, ugyanis ha csak a leveleket csípjük le, akkor könnyeben nőnek helyette újak. Ha a növény el kezd virágzani és magozni, akkor megfásodik és kevesebb levele lesz.

Konyhai felhasználása
A keleti és földközi tengeri vidékeken elterjedt fűszer. paradicsommal és olivaolajjal isteni salátának. Csípős íze jól kiegészíti a fokhagymáét. A pesztóhoz vagy paradicsom alapú olaszos ételekhez jól illik. Ecetes öntetekhez és a fűszeres tháj konyhában is használatos.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást