Életmód / Receptek / Táplálkozás

A bacon felhasználásának 8 meglepő módja

Az egyedi ízű, húsos, nyálcsorgatóan aromás falat az amerikai reggelik elengedhetetlen kelléke, s nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A séfek azonban máris továbbgondolták az egyszerű sült szalonnát, és elsőre hajmeresztőnek tűnő ötletekkel álltak elő…

Bacon grillázs

A közkedvelt édesség különlegessé tehető néhány bacon darabka segítségével. Arizonában nemcsak a szalonnaszeleteket áldozzák föl a desszertért, de még egy kis csilit is csorgatnak bele – így a vendégeknek igazán pompás ízélményben lehet részük.
Amennyiben úgy döntesz, hogy kipróbálod a receptet, kezdd egészen kis bacon-mennyiséggel!

Karamellizált bacon

Az édes és sós mennyei összhatása tökéletesen érvényesül, ha a húsos szeleteket fahéjjal vagy kardamommal fűszerezett mézben karamellizálod. A végén ha szereted, barna cukorba is forgathatod.
Kiváló süteménytölteléket kapsz ezzel, de akár fánk vagy pirítós tetejére is helyezheted. A hitetlenkedők már az illat hatására beadják a derekukat…

Bacon por

„Miért használnál sót és borsot, ha egyszer az isteni bacont is poríthatod?” – kérdezik a tengerentúlon. Válasz gyanánt már meg is alkották a fűszerezéshez szükséges szalonnaport. Te is elkészítheted, ha 150-200 fokos sütőben addig melegíted a szeleteket, amíg teljesen ki nem száradnak.
Miután szobahőmérsékletre hűlnek, mozsárban szétzúzod őket vagy darálóban teljesen por állagúvá készíted. Az így kapott fűszer szinte bármire illik.

Bacon gyertya

Ez a tipp nem az ízlelőbimbóidat kényezteti. A szalonna zsírja befőttes – vagy bármilyen – üvegbe csorgatva szuper gyertya alapot képez, már csak egy kanócot kell beleszúrni, meggyújtani, és…
Igen, az egész szobát mennyei bacon illat lengi majd be. Kinek kell ezek után a virágos verzió?

Bacon-ös kelbimbó

Az amerikaiak kitalálták, hogyan lehet elérni a gyerekeknél, hogy önként és dalolva megegyék a roppant egészséges zöldségfélét.
Párolás után egy kis olívaolaj és néhány szelet bacon segítségével máris ízes-illatos fogássá válik – még a meglett férfiak sem fogják visszautasítani!

Bacon-ös saláta

Akár diéta-paradoxonnak is tűnhet ez a fogás, de a tengerentúlon igen elterjedtnek számít. Miután összedobod a zöldségeket, szórj a tálba némi bacon-kockát.
Ők sajtos öntetet ajánlanak hozzá, ami hihetetlenül kellemes íz-összhatást eredményez, de aki számolja a kalóriákat, annak valószínűleg nem a legjobb ötlet, azonban egy fokhagymás joghurtos dresszinggel nem árthatsz a diétádnak!

A gyerekek kedvence

A kicsik szívesebben fogyasztják a darált húsos fogásokat, ha inkább szalonnakockával készíted őket. Burgonyához, tésztához, rizshez, egyszerűen mindenhez kitűnően illik.
Egy baj van vele csupán: a sajtos makaróni baconnel gazdagított változatáért a felnőttek is megőrülnek, tehát nem biztos, hogy ellen tudsz állni… 

Bacon-ös Bloody Mary

Igen, jól olvastad. Vodkából, paradicsomléből és szalonnaszószból ízletes koktélt lehet készíteni. Díszítő ernyőcske helyett az amerikaiak egy egész szelet bacont szoktak a pohárba állítani, s egy falat-egy korty alapon kortyolgatják a füstös ízű italt.
Az alternatív bacon-felhasználási módok akár megragadták a képzeleted, akár nem, mindenképpen tartsd szem előtt: a szalonnacsík valóságos zsír- és nátrium-bomba, tehát napi egy szeletnél semmiképpen sem javasolt többet fogyasztanod belőle. Ha viszont egyébként egészséges étrend mellett néha mégis mellette döntesz, élvezd bátran, lelkiismeret-furdalás nélkül az ízeket!