Család / Életmód

A baba harmadik hónapja

A baba harmadik hónapja

Amilyen csiga lassúsággal teltek terhességed utolsó hetei, olyan gyorsan rohan az idő a baba születése utáni első néhány hónapban – és ez már mindig így lesz. Cikkünkben a baba harmadik hónapjának főbb változásait mutatjuk be.

Kommunikáció

A három hónapos baba több mint 200 féle hang képzésére képes, de gagyogásából előbb-utóbb kikopnak azok a hangok, melyeket nem hall másoktól, és annak a nyelvnek a hangjait próbálja utánozni, amelyen beszélnek hozzá – így alakul majd ki szépen lassan az anyanyelve.

Kisbabád továbbra is többnyire sírásával hívja fel a figyelmet, ha éhes, álmos vagy bármi más problémája van, ugyanakkor a számára kellemes ingerekre is reagál: angyali mosolya mellett a baba kacagás semmivel össze nem téveszthető csilingelését is hallatja.

Persze, az is lehet, hogy ezt csak később produkálja, e tekintetben sem egyformák a kisbabák. Ismerős és ismeretlen arcokra is boldogan mosolyognak, tudatosan  létesítenek szemkontaktust, ha valaki közel hajol hozzájuk, de minden csemete számára az édesanyja a legkedvesebb.

Mozgás

Mozgása egyre inkább tudatos, karjait, lábacskáit kinyújtja, hason fekve magabiztosan tudja tartani a fejét.

Ha számára ismerős arcot vagy tárgyat lát, felé nyúl, ha az öledbe veszed, próbálkozik a felüléssel, ám ez majd csak hónapokkal később fog sikerülni neki.

Hátáról továbbra is gyakran fordul az oldalára, de hason fekvésből is megy neki az oldalra fordulás, sőt, akadnak babák, akik már képesek a hasukról az oldalukra fordulni – vagy épp fordítva, azonban az oda-vissza forgás még nem jellemző ebben a korban.

Alvás

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy ha a kisbabád felől érdeklődő ismerőssel találkozol, általában felmerül a bűvös kérdés: átalussza-e az éjszakát a kicsi.

Természetesen vannak csecsemők, akik már ebben a korban is képesek estétől reggelig édesdeden szunyókálni, ám a gyakoribb inkább az, hogy egyhuzamban 4-5 órát alszanak, majd felkelnek enni. 

A kevésbé jól alvók azonban ennél sokkal többször is felébredhetnek, ez is teljesen természetes.

Napirend

Napközben általában két-három óra ébrenlét telik el az alvások között, de természetesen itt is jelentős eltérések lehetnek baba és baba között.

Nem ritka, hogy a pici nagyjából ugyanazokban az időpontokban lesz éhes vagy szunnyad el, így ehhez igazodva kialakulhat egy hozzávetőleges napirend is, de fontos, hogy ne görcsölj ennek szigorú betartásán, inkább csemetéd igényeit helyezd előtérbe.

Ugyanakkor a sorrendiség nyújthat babádnak egyfajta biztonságérzetet, tehát ha például a fürdetést mindig masszázzsal kezded, akkor egy idő után tudni fogja, hogy mi fog utána következni, de ne feledd, az igazi biztonságot a te szeretetteljes, türelmes gondoskodásod nyújtja neki.

A baba növekedése

Három hónapos korban gyakran megfigyelhető a babáknál egy úgynevezett növekedési ugrás, amikor a kicsik étvágya egyik napról a másikra hirtelen, ugrásszerűen megnő.

Ebben az esetben is érdemes a baba igényeihez igazodni, és csillapítani megnövekedett étvágyát, a régi rend általában egy-két nap alatt visszaáll.

A baba hízásának mértéke a harmadik hónap után az előzőekhez képest csökkenhet, ennek oka az egyre jobban működő emésztése, melynek következtében a korábban rendszeres hasfájással küzdő kisbaba panaszai is jó eséllyel enyhülnek vagy akár teljesen megszűnnek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást