Az okos napozás 5 aranyszabálya

Az okos napozás 5 aranyszabálya

Címlap / Életmód / Egészség / Az okos napozás 5 aranyszabálya

A középkorban nem csak a nők, hanem még a férfiak is rizsporral fehérítették a bőrüket. A barna szín arra utalt, hogy viselője sokat van a napon, feltehetően dolgoznia kell reggeltől estig, s ezt a feltételezést nem engedhették meg maguknak a kor arisztokratái. Mára azonban a holtsápadt arc kiment a divatból, a napbarnított bőr az egészség, a szépség szimbóluma lett. Mit tegyünk, ha szeretnénk a lehető legkisebb kockázatot vállalva lebarnulni és szeretnénk sokáig megtartani az áhított színt?

Bőrvizsgálat, kozmetikus

Minden évben érdemes úgy nekiszaladni a nyárnak, hogy előtte bejelentkezünk egy alapos bőrvizsgálatra a bőrgyógyászhoz.

Ha minden rendben van, akkor a hosszan tartó, egyenletes bőrszín elérése érdekében kérjünk a kozmetikustól egy mélytisztító arckezelést (a mitesszerek, pattanások belesülhetnek a bőrbe), testünket pedig jól radírozzuk le a zuhany alatt.

Erre egy közepesen erős masszázskesztyű tökéletesen megfelel.

A cél, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől, s így egyenletes színünk legyen.

Napozó krémek

Alapszabály, hogy a nyári hónapokban, ha nem erősen felhős az ég, akkor délelőtt 11 és délután 3 óra között védjük testünket a nap káros sugaraitól.

Ez nem azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem feküdhetsz ki a tópartra aludni, hanem azt, hogy egyáltalán a napra sem szabad menni.

Ha mégis, akkor szellős, de a bőrt jól eltakaró ruházattal, kalappal és magas faktorszámú krémmel kell védekezni.

Az igazán káros sugarak ugyanis úgy roncsolják a bőrt, hogy azt az adott pillanatban nem is érezzük.

Természetes fényvédő faktorral (kb. 5-ös) rendelkezik a shea vaj és a kakaóvaj is.

Ám a nyár elején még mindenképpen használjunk magasabb faktorszámú fényvédőt, és ha már van egy alapszínünk, fokozatosan térhetünk át a természetes alapanyagokra.

Az arcra mindig magasabb faktorszámú naptejet kell használni, mint a test többi részére.

Ha mégis leégett a bőr, használjunk aloe kivonatot, gyors enyhülést hoz.

Ha már lebarnultunk, használhatunk aloét, kakaóvajat, jojobaolaj tartalmú testápolókat, melyek segítik a barna szín hosszú távú megőrzését.

Ha nem akarsz napra menni

Sokan ódzkodnak attól, hogy egyáltalán bármikor is a napra menjenek és a szoláriumot sem szeretik. Nekik sem kell lemondaniuk a barnaságról.

A drogériákban kapható barnító testápolókkal is hasonló eredményt lehet elérni, ha betartunk néhány alapszabályt. Az első a fokozatosság.

Ne egyszerre kenjük magunkra az összes krémet, inkább várjunk, amíg az első adag beszívódik. Ez lehet akár több óra vagy egy nap is.

Így elkerülhetjük a foltosodást és azt, hogy természetes barna helyett sárgás árnyalatunk legyen. Ilyen krémet magadnak is készíthetsz, ha van egy jól bevált testápolód.

Csak keverd össze a bio boltokban kapható természetes barnító porral, teszteld egy kevésbé feltűnő helyen és egész nyáron barna lehetsz anélkül, hogy kitennéd magad a napozás veszélyeinek.

A napozás extrái

Napozni jó.

S ezt élettanilag is tapasztaljuk, hiszen erősödik az immunrendszerünk és köztudott, hogy a napfény hatására testünkben természetes úton termelődik D-vitamin, mely a táplálék kiegészítőként bevitt D-vitaminhoz képest sokkal tovább marad aktív a vérben.

Magyarországon reggel 8 és 11 óra között az érzékenyebb bőrűeknek 15-20 perc, a kevésbé érzékeny bőrüknek napi 20-30 perc is elegendő, hogy a kellő mennyiségű D-vitamint előállítsa a szervezetük.

Jó hír, hogy ehhez már az is elég, ha csak a testünk egy negyedét, például csak a lábakat érik a napsugarak.

A napozás és a táplálkozás összefüggései

A bőr nem felejt! A túlzott napozás, a káros sugárzás hatása az évek alatt összeadódik, s akár bőrrák is lehet a vége.

Ám nem csak kívül, hanem belsőleg is tehetünk azért, hogy védjük magunkat a káros következményektől. Talán kevesen tudják még az összefüggést az étkezés és a barnulás között.

Ha sok lúgosító ételt és italt fogyasztunk, akkor lassabban barnulunk le, ám szebb, hosszabban tartó színt kap a bőrünk.

A savas ételek hatására gyorsabban barnul a bőrünk és könnyebben ég le. Ezen kívül jó belső „fényvédő” a béta karotin és az A, C, E vitaminok.

Ezek erősítik a bőr hosszú távú védekezőképességét, megelőzik a bőr idő előtti öregedését.

Erőteljes antioxidáns hatásukkal óvják az egészséges sejteket, megvédenek az ultraibolya sugárzás következtében kialakult veszélyes, szövetroncsoló szabadgyököktől, így akadályozzák meg a sejtkárosodást.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!