Az akváriumi növények 5 előnye, amiért megérik a plusz munkát

Az akváriumi növények 5 előnye, amiért megérik a plusz munkát

Címlap / Otthon / Dekor / Az akváriumi növények 5 előnye, amiért megérik a plusz munkát

A XXI. század rohanó mindennapjaiban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az akváriumok. Ez nem is csoda, hiszen napjaink népbetegsége a stressz, amit ezek a kicsi, de mutatós bioszférák képesek enyhíteni, ráadásul a depresszió jeleit is bizonyítottan csökkentik. Nem mindegy azonban, hogy milyen az adott akvárium! (x)

A végeredmény akkor lesz az igazi, ha színes halakat választunk és buja akváriumi növényzetet is beszerzünk – ez utóbbi bár plusz törődést igényel, igen sokat adhat az akváriumunknak.

Miért éppen akvárium?

Akváriumot tartani remek dolog: ahogyan fent is említettük, a békésen úszkáló halak látványa megnyugtatja embert, így őket megfigyelve bármikor relaxálhatunk egy kicsit. Ha szépen berendezzük, kiegészítjük akváriumi növényekkel és mutatós, színes halakat választunk bele, akkor pedig a szoba ékeként is funkcionálhat. Nem utolsó sorban pedig a halak ideális háziállatok azok számára, akik a rohanó hétköznapokban nem lennének alkalmasak arra, hogy valamilyen sok törődést igénylő házi kedvencet, például kutyát tartsanak.

Az akváriummal és a benne élő halakkal ugyanis alapvetően nincs sok gond – leszámítva az etetést, valamint az alapos tisztítást, amelyet rendszeresen meg kell tennünk. Tény emellett, hogy az akváriumi növények is adhatnak némi plusz munkát, ám az előnyeik ennél sokkal messzebbre mutatnak!

Az akváriumi növények előnyei

Tény, hogy amikor beszerezzük az akváriumi növényeket, okozhatnak némi fejtörést. Milyet válasszunk? Megfelel majd számukra a táptalaj? A halakkal kompatibilisek lesznek? Hogyan kell beültetni őket? Ám ha ezekkel megbirkózunk, sok pozitívumot tapasztalhatunk meg a házi ökoszisztémánkban.

Az akváriumi növények előnyeivel kapcsolatban először is említsük meg a leginkább kézenfekvőt, az esztétikát. Ezek az élőlények ugyanis még több életet visznek a vízi környezetbe, buja, zöld rengeteggé varázsolva a vizet. A színek élénkebbé válnak, de maguk a halak is felélénkülnek, hiszen a növényzettől alapvetően aktívabbá válnak.

A vízben elhelyezett növények másként is szolgálják a halakat. Mivel ezek hatására az akvárium ökoszisztémája jobban hasonlít a természetes közegre, az állatok egészségesebbé válhatnak. A szárak és levelek között a halak elbújhatnak – akár a többi kopoltyús, akár az akvárium előtti mozgás elől –, egyfajta otthont alakíthatnak ki maguknak. Ez pedig csökkenti majd a stressz-szintjüket.

Az élő növényzet hozzáadásával mérsékelhetjük az akváriumi algaképződést is. Ennek egy egészen egyszerű oka van: az algáknak és a vízi növényeknek ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége a növekedéshez, fejlődéshez. Az akváriumi növényeknek alapvetően magas a tápanyagigényük, így egész egyszerűen „elhappolják” az élelmet az algák elől, amik így nem tudnak annyira elszaporodni. Ez pedig már csak azért is előnyös, mert nekünk kevesebb időt kell majd a tisztogatással töltenünk.

Jó eséllyel senkinek sem kell magyarázni a fotoszintetizáció folyamatát: a növények ezt a vízben is képesek gyakorolni, azaz oxigént tudnak előállítani a vízben és ott le is adják azt. Ez pedig egészen más, mint az, ahogyan a különböző mechanikus levegőztetők működnek.

A legjelentősebb előnyük azonban kétségtelenül az, hogy természetes szűrőrendszerként is funkcionálnak – ez pedig mind a halaknak, mind nekünk, akváriumtartóknak jó hír. Ezek a növények ugyanis képesek megszűrni a vizet, és kiiktatni az olyan anyagokat, mint a szén-dioxid, az ammónia, valamint a nitrátok – nem is beszélve a különböző bomló anyagokról, például a halhulladékról. Természetesen nem helyettesítik a szűrőberendezéseket, de segítségükkel sokkal jobb minőségű vizet kaphatunk, kevesebb munka- és időráfordítással.

Csináljuk jól!

De mégis hogyan találjuk meg a megfelelő akváriumi növényeket és hogyan gondozzuk azokat? Az első tanácsunk, hogy semmiképp se műnövényekkel próbálkozzunk. Tény, hogy ezek levelei között is tudnak búvóhelyet találni a halak, ám ezen felül nem sok pozitívumot adnak az élőhelynek.

Az akváriumtulajdonosok általában kavicsos vagy homokos aljzatot készítenek, fontos azonban tudni, hogy ezekben nincsenek meg azok a tápanyagok, amelyekre a növényeknek szüksége van. Ezzel két dolgot tehetünk: vagy adunk egy adag táptalajt is a már meglévőhöz, vagy pedig olyan növényeket válogatunk össze, amelyek képesek a vízből kinyerni a szükséges tápanyagokat. Ilyen lehet például a jávai páfrány, a gömbmoha és az anubias is.

Ha pedig azt szeretnénk, hogy a növényeink valósággal tündököljenek – mi pedig gyönyörködhessünk bennük –, akkor adhatunk plusz tápanyagokat a vízhez, illetve érdemes odafigyelni arra is, hogy elegendő fényt kapjanak. Ne legyen az akvárium tűző napon, hiszen azzal elősegítjük az algák szaporodását, de azért ne a lakás egy sötét pontján helyezzük el azt – illetve fénycsöveket is használhatunk. Idővel érdemes őket néha megnyesni, ritkítani, hogy szebben fejlődjenek. Ha pedig hullajtják a leveleiket, vizsgáljuk meg, mi lehet a problémájuk – általában vas- vagy fényhiány –, a halott részeket pedig mindig távolítsuk el az akváriumból!

Amennyiben új akváriumot rendezünk be, „szárazon” ültessük be a növényeket, töltsük fel vízzel a rendszert, majd várjunk három hetet, mielőtt betelepítjük a többi élőlényt! Ennyi idő alatt már megszokják az új környezetet és a mikroorganizmusok rendszere is beáll. Már meglévő akvárium esetén mindenképp vegyük ki a halakat, mielőtt ültetésbe kezdünk!

Ha ezeket a tanácsokat egytől egyig betartjuk, akkor sokáig élvezhetjük majd az akváriumi növények fent felsorolt előnyeit.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!