Otthon / Szórakozás

Átlépték a határt? Felismeri a Facebook, mit nézel a tévében, és posztolja is

Átlépték a határt? Felismeri a Facebook, mit nézel a tévében, és posztolja is

Ma már szinte fel sem kapjuk a fejünket, ha olyasmit hallunk, hogy valakit egy Facebook bejegyzése miatt küldtek el a munkahelyéről, vagy hogy barátságok, szerelmek mennek tönkre a közösségi oldal miatt. A kapcsolattartásra persze még mindig nagyon hasznos az oldal, és számos más előnye is van, de tény, hogy sokaknak óvatosabban kellene használnia. Egy új alkalmazás azonban lehet, hogy újból lavinát indít majd el, és talán olyan dolgokat is megosztunk magunkról, amiket nem szeretnénk.

Felismeri, mit nézel

Egy okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás a telefon mikrofonján keresztül felismeri, milyen zenét hallgatsz, vagy milyen tévéprogramot nézel, és már generálja is a nevedben a posztot, amiben nem csak a zeneszámot vagy a tévéprogramot, de akár azt is posztolja, hogy a sorozat melyik évadának melyik részét nézed.

A fejlesztők szerint az egyre gyorsuló információáramban minél többet és minél gyorsabban akarunk megosztani magunkkal, anélkül, hogy pötyögnünk kéne, ráadásul az alkalmazás akár jobban is tudhatja, hogy mit csinálunk, mint mi magunk – hiszen nem ritka, hogy olyan zeneszámot hallgatunk, amelyről nem tudjuk, melyik albumon jelent meg, vagy nem tudjuk, mi annak az epizódnak a címe a sorozatban, amit éppen nézünk. Az új alkalmazással ez sem marad titokban.

A felhasználónak kell jóváhagyni

Persze, senkinek nem kell gyorsan leragasztani a telefon mikrofonját, valahányszor bekapcsolja a tévét, a telepíthető alkalmazást a felhasználónak kell majd bekapcsolnia, azaz engedélyeznie, hogy a telefon adatokat gyűjtsön és a nevében posztokat írjon.

Amikor az alkalmazás működik, egy kis hangszóró jel lesz látható a képernyőn, miközben pedig posztot ír, mozogni is fog, így figyelmeztetve a felhasználót, hogy működésben van.

Az alkalmazást bármikor, egyetlen érintéssel ki is kapcsolhatod, így valószínűbb, hogy a legtöbben csak akkor fogják bekapcsolni, amikor tényleg szeretnék megosztani másokkal, hogy mit néznek vagy mit hallgatnak.

Jó ez nekünk?

Az alkalmazásnak kétségtelenül vannak előnyei is, például, ha egy barátunk megosztja velünk, milyen zenét hallgat, abba mi is belehallgathatunk a program segítségével.

Ugyanakkor kérdés, hogy nem lesz-e egy idő után idegesítő, ha a Facebook oldalunk pillanatnyi állapotfrissítésekkel lesz tele, mikor sokan már most is teljesen lényegtelen információkkal zsúfolják tele az üzenőfalat.

Az összeesküvés-elméletek hívei pedig persze már most arról beszélnek, hogy egyelőre talán csak egy ártatlan alkalmazásról van szó.

De ez is azt bizonyítja, hogy a lehallgatás és adatgyűjtés technikája már adott, innentől pedig csak idő kérdése, mikor kezdi el valaki arra használni, hogy visszaéljen vele – ha eddig még nem tette.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást