Átlátszó fából készülhetnek a jövő ablakai

Átlátszó fából készülhetnek a jövő ablakai

Címlap / Hírek / Átlátszó fából készülhetnek a jövő ablakai

Az előállítás lépései között szerepel a fa felületének ecsetelése a hidrogén-peroxiddal, majd a szárítás, amely során UV-fénnyel szimulálják a természetes napfényt. Ezt követően a fát etanolba áztatják, a pórusokat pedig tiszta epoxival töltik ki.

A kapott anyag könnyebb és erősebb, mint az üveg, és sokkal jobb szigetelést biztosít, ráadásul megújuló alapanyagból készül. A Marylandi Egyetem kutatói szerint a folyamat megváltoztatja a fa lignin nevű szerkezeti elemét, amely megakadályozza a fény áthaladását az anyagon.

Az átlátszó fa előállítása azért tölt el sokakat izgalommal, mert felhasználása javítja az épület hőmegtartó tulajdonságait. Közben biológiailag lebontható és könnyebben lebomló, mint az üveg.

Korábban is kísérleteztek átlátszó fával

Az átlátszó fa gondolata egyébként egyáltalán nem új keletű, sőt a tudósok korábban is képesek voltak már az előállítására. A korábbi módszerek azonban nagyobb terhet jelentettek a környezet számára. A végeredmény sem volt olyan sokrétűen felhasználható, mint a mostani. Az átlátszó fa előállításához használt korábbi módszerek a lignin teljes eltávolítását jelentették erős vegyszerek alkalmazásával. Ezek azonban jelentősen gyengébbé tették a fát, megnehezítve így a felhasználását például az építkezések során.

Az új módszer ezzel szemben a kutatók szerint éppen hogy erősebbé teszi a fát, ráadásul sokkal kevesebb energiát is igényel az előállítása.

„Az átlátszó fa könnyebb és erősebb, mint az üveg” – mondta Liangbing Hu, a Maryland Energy Innovation Institute professzora, a kutatás vezetője

„Használható teherhordó ablakokhoz és tetőkhöz. Potenciálisan felhasználható akár egy átlátszó ház készítésére is.”

A Science Advances folyóiratban megjelent tanulmány azt is állítja, hogy a módszer alkalmas méretre szabott anyagok előállítására. Így az energiatakarékos épületek új alapanyaga is lehet az átlátszó fából.

Az átlátszó fa széles körő felhasználására az építőiparban még várni kell. A „továbbgondolt fa” egy formáját már most is alkalmazzák egyes autótípusok érintőképernyős műszerfalainak kialakításakor.

Egy párizsi székhelyű startup azt állítja, hogy érintésérzékeny fa kijelzői révén „biomérnöki munkát végez a természet következő generációjával”.

A Woodoo a megújuló erdőkből származó fát használ az áttetsző kijelzők létrehozásához, amelyek háromszor erősebbek, mint az eredeti fa, és jobban ellenállnak a tűznek is.

Az átlátszó fa így tehát akár még a jövő környezetbarát alapanyaga is lehet. Ebből használati tárgyak – telefonok, televíziók, érintőképernyők – éppen úgy készülhetnek majd, mint akár teljes átlátszó épületek.

A kutatók bizakodók, és reménykednek abban, hogy minél több nehezen újrahasznosítható, és az előállítása során is komoly ökológiai lábnyomot hagyó üveg terméket tudnak majd kiváltani az átlátszó fával. Alapanyaga – feltéve persze, hogy okosan használják fel, megújuló energiaforrásokra, környezettudatos erdőgazdaságokból beszerezve a fát – örökké is fenntartható. Az átlátszó fa pedig sokkal nagyobb arányban lebomló és újrahasznosítható, mint a hagyományos üveg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást