Mit árul el a szemed beszéd közben?

Mit árul el a szemed beszéd közben?

Címlap / Stílus / Arc / Mit árul el a szemed beszéd közben?

Mozdulatainkat, arcjátékunkat lényegesen kevésbé tartjuk ellenőrzésünk alatt, mint szavainkat. Így van ez a nézésünkkel, mimikánkkal, vagy bármilyen önkéntelen gesztusunkkal. A szemed elárulja, hogyan viszonyulsz a beszélgetéshez, lássuk hogyan.

Szemkontaktus

Ha a másik fél folyamatosan a szemünkbe néz, miközben beszélünk, akkor több mint valószínű, hogy érdeklődik irántunk, és a mondanivalónk iránt.
Ha egy idő múlva elkezd egyre többször és egyre gyakabban másfelé nézni, akkor egyértelműen veszít érdeklődéséből. 

Másra figyelés

Ha beszélgetőtársunk valam mást néz, miközben velünk beszélget, akkor valószínűleg azt találja érdekesebbnek.
Ha ez egy személy, akkor azt, ha egy tárgy, akkor pedig azt. Ha pedig az ajtót nézi egyre gyakrabban, akkor nyugodtan következtethetünk arra, hogy legszívesebben már kimenne rajta.

Mosolygó szem

Ha beszélgetőtársunk nevet vagy mosolyog, figyeljük meg, hogy vajon a szemei is mosolyognak-e.
Vagyis nézzük meg, hogy nevetés közben változik e a szemek vonása. Ideális esetben ez a szemek külső oldalának összeszűkülésével jár.

Túlzott reakciók

Ha úgy érezzük, beszélgetőpartnerünk erőlteti a reakcióit, akkor az valószínűleg úgy is van.
Árulkodó jel lehet, ha a másik nem spontánul, hanem erőltetve, vagyis tudatosan irányítva mosolyog, és mosolya tovább tart, mint egyébként.

Megkésett reakciók

Ha partnerünk beszélgetés közben ránk néz, de az az érzésünk, hogy mindenre néhány másodperccel később reagál, akkor jogosan feltételezhetjük, hogy máshol járnak a gondolatai, de azért néha-néha visszatér a figyelme. Ha új, meglepő információt mondunk, akkor először mindig társunk szeme reagál.
Vagy a szemöldök megemelkedésével vagy összeráncolásával, eseteg csak egy szemvillanásával öszönösen jelez nekünk, hogy az információ megérkezett hozzá. Ha ezeket a jeleket kis késéssel tapasztaljuk csak, akkor az a figyelem csökkenésére utal.

Elrévedt tekintet

Ha a másik fél szemébe nézünk, és azt látjuk, mintha a semmibe bámulna, akkor tudnunk kell, hogy nem csak szemével, hanem figyelmével sem ránk fókuszál.

Pislantás

Ha a másik túl sokszor vagy túl kevésszer pislog, az szintén annak a jele, hogy a kommunikáció nem tökéletesen természetes. Túl sok pislantás álatlában vagy a zavarnak a jele, vagy annak, hogy társunk már berekesztené a beszélgetést.
A túl kevés viszont olyan, mintha elrévedt volna a partnerünk. Szinte biztos, hogy nem ránk figyel.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást