Szérum és krém, vagy krém és szérum? Ez az arcápolás helyes sorrendje

Szérum és krém, vagy krém és szérum? Ez az arcápolás helyes sorrendje

Címlap / Stílus / Arc / Szérum és krém, vagy krém és szérum? Ez az arcápolás helyes sorrendje / 2. oldal

A hidratáló krémek használata

A hidratáló krémek esetében azt szeretnénk, ha azok gondoskodnának róla, hogy a bőrünk ne veszítsen nedvességtartalmából. Ezt azonban kétféleképpen is elérhetik ezek a készítmények. A könnyebb, vizesebb állagú arckrémek például gyorsan beszívódnak, és a bőr mélyebb rétegeibe bejutva pótolják az elvesztett nedvességet.

A sűrűbb, zsírosabb érzetű krémek ezzel szemben egyfajta bevonatot képeznek a bőrön. Természetesen valamennyi ezekből is felszívódik, de az alapvető működési mechanizmusuk abból áll, hogy védvonalat képezve nem engedik, hogy a bőr veszítsen a nedvességtartalmából, vagy hogy a káros környezeti hatások a bőrhöz jussanak, és kiszárítsák azt.

Értelemszerűen azonban ezt a védvonalat a szérumok, olajok sem tudják áthatolni, vagyis, ha egy ilyen krém fölé kened a szérumodat, akkor abból szinte semmi nem fog bejutni oda, ahol a hatását kifejthetné.

Nem csak a sorrend fontos

Cassandra szerint tehát nem is az a kérdés, hogy a szérumot a hidratáló előtt vagy után kell felkenni, hanem az, hogy milyen hidratálót használsz.

Ha egy könnyebb, felszívódó krémet, akkor előbb ezt vidd fel, várj néhány percet, amíg a bőröd teljesen beissza, majd ezt követően masszírozd a szérumot a bőrödbe. Ha vastagabb, a bőrön megülő krémet használsz, akkor előbb vidd fel a szérumot, és csak ennek bemasszírozása után jöhet a hidratáló krém.

Helyes arcápolási sorrend
Artem Tryhub/istockphoto.com

A fényvédők helyes használata

Érdemes még szót ejteni a napvédőkről is, mert nyaranta sokan használnak hidratáló helyett valamilyen fényvédős krémet. Cassandra figyelmeztet, hogy ezeknek mindig az arcápolás rutin utolsó lépésének kell lennie.

A fényvédő fölé már ne kenj más ápoló krémet vagy szérumot.

Ha pedig a szérumodban olyan összetevő van, ami fényérzékennyé tesz – például a retinol – akkor az egyedi érzékenységtől függően érdemes lehet azt is megfontolni, hogy ezt kihagyod a reggeli rutinodból, és csak este, lefekvés előtt viszed fel az arcodra.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást