Ha valaki túlköltekezik, arra gondolok, mit kompenzál ezzel?

Ha valaki túlköltekezik, arra gondolok, mit kompenzál ezzel?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ha valaki túlköltekezik, arra gondolok, mit kompenzál ezzel?

Talán eddig nem gondoltál rá, de a változások eléréséhez kulcsfontosságú az is, hogy megértsd az anyagi gondjaid lelki hátterét. A pénzügyi terapeuták szerint, ha túl sokszor kerülsz anyagilag nehéz helyzetbe, rendszeresen munkanélkülivé válsz, akkor az gyakran inkább az önértékelési problémáiddal függhet össze, semmint azzal, hogy valóban alkalmatlan lennél egy-egy állás betöltésére. Gondot jelenthet az is, ha nem megfelelően dolgoztad fel a traumáidat, vagy túlságosan is szűklátókörű a gondolkozásmódod. 

Félelem a múlt megismétlésétől

Az első lépés megérteni a viselkedési mintáinkat, a második megismerni, honnan származnak, és csak a harmadik az, hogy kialakítjuk az új stratégiánkat. Hanna J. Morrell pénzügyi szakértő szerint ahhoz, hogy változás álljon be az anyagi életünkben, meg kell változtatnunk a nézőpontjainkat. Bátorságot kell gyűjtenünk ahhoz, hogy más módszereket is kipróbáljunk, és olyan döntéseket hozzunk meg, amiket eddig nem mertünk.

Erre a legegyszerűbb lehetőség, ha elemezzük a korábbi baklövéseinket. Miért bocsátottak el? Mikor szoktál túlköltekezni? Hol csúszik ki a pénz a kezeid körül?

Morrell úgy véli, rengeteget segít, ha megnézed szüleid mintáit: ők hol hibáztak? Mit rontottak el? Ezután pedig tedd az ellenkezőjét…

Ilyen példát én is tudok a saját életemből említeni. Jelentősrészt anyukám nevelt minket a bátyámmal és bár (akkoriban) bombabiztosnak tekinthető állása volt, egyszerűen nem mert hitelt felvenni, hogy megvásárolhassa azt az önkormányzati lakást, amiben laktunk. Számára sokkal nagyobb biztonságot jelentett, hogy az aláírt szerződés élethosszig tartó jogot adott a lakhatásunkra, minthogy egy hitelt bevállaljon két gyermek mellett. Teljesen megértem, miért döntött így, de óhatatlanul is rám ragasztotta ezt a felfogást.

Mikor aztán ott álltam a felnőttkor küszöbén és arról volt szó, hogy hitelt vegyünk fel a házunk felújításához, teljesen lefagytam. Nagy szerencse, hogy a másik felem hihetetlenül jól kezeli a pénzügyeinket, az ő ráhatására belevágtunk a projektbe.

Bár kellett egy kis hitel, időközben annyira elszálltak a házárak, hogy már az első pár évben kamatostul visszakaptuk a vállalt kockázatot. Mondani sem kell, anyukám is hasonlóan járt volna, és ha akkor megveszi a lakást, most legalább húszszoros áron tudná eladni.

Morell szerint a kulcsa a rossz szokások megszüntetésének az, hogy felismerjük, mi történik és megértjük, nem vagyunk arra ítéltetve, hogy ugyanazokat a pénzügyi hibákat kövessük el, mint felmenőink.

Damir Khabirov/istockphoto.com

Szűklátókörű gondolatok

Lehet, hogy gyermekkorodban nem alapozták meg kellőképpen az önbizalmadat, vagy csak egy-egy, meglehetősen szűk mintát láttál magad előtt. Emiatt úgy érezheted, hogy egyszerűen semmi sem elég. Nincs elég pénz a számlák kifizetésére, nem vagy elég okos ahhoz, hogy jobb állásod legyen, hogy sosem tudsz megszabadulni a tartozásaidtól…

A szűklátókörű, már-már hitetlen gondolatok nem csak felemésztenek, hanem akadályoznak is abban, hogy bármilyen szinten fejlődést érj el. Visszafognak, lenyomnak – a kérdés az, hogy így akarod leélni a hátralévő életedet, vagy szeretnél változtatni?

A szűkösségben és a válságban levő agyunk azt sugallja, hogy ezeken a körülményeken nem tudunk változtatni és törődjünk bele a helyzetbe. A kreatív agyunk viszont meg tudja mutatni a lehetőségeket, de csak akkor, ha nem bombázzuk folyton ilyen negatív gondolatokkal. Kelley Kitley terapeuta nagyon hisz abban, hogy működik a vonzás törvénye, ami meglátása szerint egyfajta önbeteljesítő jóslat.

„Ha általában véve úgy gondoljuk, hogy nem tudunk elég pénzt keresni az anyagi problémáink orvoslására, akkor ezt be is fogjuk teljesíteni. Azonban, ha a bőségre koncentrálunk és hagyjuk, hogy a tetteink magukért beszéljenek, akkor meg fog érkezni a siker.”

Kitley szerint hasznos, ha készítünk egy listát, amiben összegezzük, mit értékelünk az életünkben, minek tudunk örülni.

Ez azért lényeges, mert nagyon sok olyan dolog birtokában vagyunk, amit természetesnek veszünk. Ilyen az egészség, hogy tudunk járni, látni, beszélni, van hol álomra hajtanunk a fejünket és van mit ennünk. Ha ennek függvényében át tudjuk kalibrálni a belső gondolatainkat és az „elégséges” helyett arra koncentrálunk, hogy amink van, az valójában már most a „bőség”, akkor az képes gyökeresen megváltoztatni az anyagi életünket is.

Az alacsony önértékelés anyagi ellensúlyozása

Amikor valaki túlköltekezik, akkor nem arra gondolok, hogy „de jó neki”, hanem arra, hogy „mit kompenzál ezzel”? A szakértők is hasonlóan vélekednek erről a kérdésről és azt mondják, ha valaki krónikusan túlköltekezik és mániákus vásárló, akkor annak a legtöbbször az alacsony önbecsüléshez, vagy éppen a szeretet hiányához van köze.

Ha valaki nem érzi jól magát, akkor vásárolhat valamit, ami ezt kompenzálja. De ez csak látszatmegoldás, valójában nem leszünk szeretetre, vagy éppen irigylésre méltóak attól, hogy eldicsekedhetünk egy újabb kiadással, amit esetleg mások nem engedhetnek meg maguknak.

Az önértékelési problémák könnyen vezethetnek anyagi gondokhoz, különösen akkor, ha rendszeresen költéssel igyekszel kompenzálni.

Az önbecsülésed fejlesztésének legjobb módja, ha olyan szokásokat alakítasz ki, amik nem csak felszínes örömöt jelentenek, hanem hosszútávon is hasznot hajtanak. Ezt a metódust ráadásul az anyagi életedbe is beillesztheted. Pl. a tartozás törlesztése nem feltétlenül okoz örömöt akkor és ott, viszont hosszútávon hasznos és kiegyensúlyozottabbá tesz.

Ellenállni egy ellenállhatatlannak tűnő akciónak nehéz, de utólag megveregetheted a vállaidat és otthon konstatálhatod, hogy így is bőven elég cipőd van. Ezek az anyagi rutinok észrevétlenül kezdik felépíteni az anyagi-önbecsülésedet és segítenek, hogy egyre kevésbé hassanak rád a helytelen pénzügyi szokások

Andrea Piacquadio/pexels.com

Feldolgozatlan traumák

Sajnos komoly traumák is érhettek, akár olyanok is, amikre nem feltétlenül emlékszel. De szinte mindenkinek vannak olyan negatív pénzügyi emlékei, amiket megtapasztalt korábban. Ilyen lehet pl. a munkahely elvesztése, a rendkívül alacsony fizetés, az infláció, vagy éppen az, hogy nem tudta kifizetni a szerelőt, mert képtelen volt félretenni. És ezek még a „legkevésbé jelentős” pénzügyi nehézségek közé sorolhatóak manapság…

Mindenkit ér stressz, akinek pénzügyi problémái adódnak, hiszen a pénz a mindennapok mozgatórugója. Annie M. Varvaryan klinikai pszichológus szerint, ha ezekre a gondolatokra, eseményekre rárakódnak a személyes traumák, akkor azok teljesen felforgatják a mindennapjainkat.

Egy családi tragédia, egy nem várt betegség rettentően meg tudja bonyolítani az anyagi kérdéseket és nem csak azáltal, hogy bizonyos élethelyzetek több kiadást jelentenek. Sokan vannak, akik úgy küzdenek meg, hogy szinte elhagyják a valóságot. Nem fizetik a számlákat, mintha sem azok, sem ők maguk nem léteznének. Mások felesleges holmikat kezdenek el gyűjtögetni, felhalmozzák őket a lakásukban, ezzel is szinte jelképesen elzárva saját magukat a világtól.

„A túlköltekezés és az impulzív pénzügyi döntések megküzdési mechanizmusok”

– mondja Varvaryan.

„Elvonják a figyelmet arról, ami valójában történik.” Ennek oka az, hogy tárgyak megvásárlása aktivizálja az agy jutalom-központját, ezzel csökkenthető az átélt fájdalom. 

A legjobb módja annak, amivel önellenőrzést tarthatsz az, ha megfigyeled, hogy a költekezés, vagy éppen a gyűjtögetés elvonja-e a figyelmedet a gondjaidról. Ha igen, akkor valószínűleg feldolgozatlan traumák következményeiként tekinthetsz a pénzügyi baklövéseidre. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást